20 Maart is de Internationale Dag van het Geluk

Vier jij ieder jaar op 20 maart ook jouw dag van het geluk? We zijn wel benieuwd hoe je dat doet. Stuur ons er gerust een bericht over.

Interessant? Deel het artikel

FOTO: PX HERE
FOTO: PX HERE

20 Maart is de Internationale Dag van het Geluk. Deze dag wordt gevierd sinds 2013 en werd in juni van het jaar daarvoor unaniem ingesteld door alle landen van de Verenigde Naties. Het waren Irak en Bhutan die het verzoek daarvoor indienden.

Kartrekkers van het eerste uur zijn Ndaba Mandela, kleinzoon van Nelson Mandela, en Chelsea Clinton, dochter van Bill en Hillary Clinton. Een jaar later zette Pharrell Williams de toon door het lied Happy van een 24-uur durende videoversie te voorzien. Pharrell Williams hield het jaar daarop een toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar hij zei dat geluk een geboorterecht is. Dat recht moet volgens Williams beginnen door een halt toe te roepen aan de klimaatverandering.

Bruto Nationaal Geluk

Dat Bhutan betrokken was bij de invoering van de dag van het geluk verbaast niet. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd daar het bruto nationaal geluk ingevoerd als graadmeter van hoe het land er voor staat. Doorgaans is die graadmeter het bruto nationaal product. Het BNP is economisch gestuurd en een graadmeter voor de totale omzet van een land. Het bruto nationaal geluk is gaat over heel andere dingen. Bhutan bewijst dat geluk niet hoeft af te hangen van de nationale omzet. De mensen verdienen er weinig, het analfabetisme is hoog en de levensverwachting laag. En toch is Bhutan één van de gelukkigste landen op aarde. In het boeddhistische land is materiële vooruitgang alleen een verbetering als het hand in hand gaat met spirituele vooruitgang.

Vier pijlers

De Bhutaanse regering stuurt op het zo gelukkig mogelijk maken van haar bevolking. Daarvoor zijn vier pijlers aangewezen.
– Ontwikkelingen moeten allereerst duurzaam zijn.
– De culturele identiteit van Bhutan moet bewaakt worden
– Natuurlijke rijkdommen van het land dienen bewaard te blijven.
– Goed bestuur is noodzakelijk voor een gelukkige samenleving.
Ieder plan van de regering wordt getoetst aan deze vier pijlers en gaat pas door als ze alle vier een groen vinkje hebben.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *