Leo van Kampenhout roept academici op zich te organiseren rondom de klimaatcrisis. “Als academici hun eigen wetenschappelijke conclusies serieus nemen, is het klip en klaar dat het politiek-economische roer radicaal om moet”, schrijft Van Kampenhout. Het is verraad aan die wetenschap en aan de studenten die ze opleiden als ze zich niet organiseren mee te werken dat roer om te gooien.
Van Kampenhout schrijft in Science Guide dat academici hun kennis van zaken, invloedrijke posities en vertrouwen onder de bevolking moeten benutten. Zo niet, dan ziet hij dat als verraad tegenover de studenten. Politici zijn blijkbaar niet in staat de aanstaande ramp te voorkomen. Dus wordt het tijd voor academische stakingen en politieke lobbies.
Academici kunnen de klimaattransitie een boost geven
Van Kampenhout voorspelt dat betrokkenheid van academici de klimaatbeweging een boost gaat geven. Juist door niks te doen escaleert de klimaatcrisis, hoe kun je de daaruit volgende toekomst aanbieden aan studenten die je juist voor hun toekomst opleidt? “Dit grenst aan verraad. Zonder overdrijving bevinden we ons in het meest hachelijke tijdsgewricht waar de mensheid zich ooit in bevonden heeft: de leefomstandigheden van alle toekomstige generaties staan op het spel.”
Wegkijken is er wat Van Kampenhout betreft niet meer bij, ook al staat actievoeren niet in de functieomschrijving van een academicus.
Kees Klomp deelt dat standpunt
Van Kampenhout krijgt bijval van Kees Klomp.
“Ik ben het letter voor letter hartstochtelijk eens met dit pleidooi. Sterker nog; het is de geboortegrond van Betekeniseconomie” aldus Kees Klomp, een van de grondleggers van Betekeniseconomie, “een economisch antwoord op de existentiële crisis die ons huidige economische systeem heeft veroorzaakt. Of het nu klimaatverandering is, of de ineenstorting van biodiversiteit, of ontbossing, of de uitputting van de bodem; allen zijn ze veroorzaakt door ons huidige economische denken en doen. Ons huidige economische systeem bestaat bij gratie van continue economische groei en continue welvaarstsvermeerdering, en deze hebben ons tot aan de rand van de ecologische afgrond gedreven.”
Huidige economische systeem moét verdwijnen
Klomp is stellig: “Het huidige economische systeem moét verdwijnen. Het is onhoudbaar en onverenigbaar met het levensbestaan. Economie moét zich aanpassen aan de natuurlijke huisregels. Daarmee is Betekeniseconomie openlijk normatief en neemt het activistisch stelling. Dat klinkt gedurfder dan het is, want ook dat wat we nu economie noemen is extreem normatief; ook al denken veel studenten – onterecht – dat het een waardenneutraal, objectief vakgebied is. Not even close! Neoklassieke economie en neoliberalisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden…
Ik hoop van harte dat er in het businessonderwijs in het HBO (want dat is het enige onderwijsonderdeel waar ik wat zinnigs over kan zeggen omdat ik daar werkzaam in ben) vele andere lectoren en docenten zullen opstaan die openlijk willen erkennen dat we studenten vooralsnog opleiden om onderdeel te worden van het probleem, en dat dit onacceptabel is!”
– Leo van Kampenhout is klimaatmodelleur bij de Universiteit Utrecht en actief bij Scientists For Future, Scientist Rebellion en Extinction Rebellion.
– Kees Klomp is mede-grondlegger van Betekenis-economie.