Als de hele wereld zou leven zoals wij Nederlanders doen, dan was het vandaag al Earth Overshoot Day… Laten we daar eens écht bij stil staan. Voor de manier waarop we leven hebben we grondstoffen nodig. Laptopje, tuinsetje, opbergbakjes, extra fiets, vakanties, terrasverwarming, tweede auto, groente uit kassen, volle kledingkasten, nog een tv, misschien wel interessant deze lijst voor jezelf eens aan te vullen. En je af te vragen waar het anders of minder kan. Want daar moet het uiteindelijk naar toe.
Nederland staat op de wereldlijst gelijk aan Tsjechië en Noorwegen. Canada, Amerika, Australië, België, Denemarken, zij waren vorige maand al af. Qatar is koploper, daar waren ze op 10 februari al door de grens geschoten.
De ranglijst van Overshoot Day per land laat zien dat het probleem niet zit in het aantal mensen in een land, maar in de manier waarop die mensen leven. Minder mensen is niet de oplossing, anders consumeren moet het worden. De meeste Afrikaanse landen hebben niet eens een overshoot. Die gebruiken door het jaar minder dan de aarde kan hernieuwen!
Hier kun je de lijst van alle landen bekijken.
Die overshoot day is een reminder. Maar… hij valt ieder jaar vroeger. De menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen overschrijdt ieder jaar vroeger de capaciteit van de planeet om die natuurlijke rijkdommen weer aan te vullen en afvalstoffen te absorberen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Wereldwijd, en vooral met dank aan veel Afrikaanse landen die geen overshoot hebben, zijn we ergens midden of eind juli door de grondstoffen heen. In 1970 op 29 december, in 1980 op 4 november, in 1990 op 11 oktober, in 2000 op 23 september en in 2010 op 7 augustus. Met ‘dank’ aan corona was het in 2020 pas op 22 augustus foute boel, maar een jaar later was het al weer eind juli. Dus werkt die reminder eigenlijk wel?
Wereldwijd zouden we bijna twee aardbollen nodig hebben om te leven zoals we leven. Als iedereen Nederlandse schoenen aan zou trekken hebben we er zelfs vier nodig. Maar die hebben we niet.
Dus moet de conclusie zijn dat we momenteel de natuurlijke rijkdommen van onze kinderen en de volgende generaties verbruiken. Hoogste tijd te stoppen met praten (“bla bla bla” aldus Greta Thunberg) en over te gaan op doen.
Eerder schreven we al een artikel over academici die zouden moeten gaan staken om hun studenten een leefbare toekomst te geven. Die oproep van Leo van Kampenhout gaat voorbij overheidsbeleid en roept individuen op het heft in handen te nemen. Dat is met the overshoot natuurlijk niet anders. Je kunt zelf beginnen met veranderen. Vandaag al. Neem het boek van ’t Natuurlijk Huus als voorbeeld. Daarin beschrijven Agnes en Harrie ondermeer per kamer van je woning hoe je je leven natuurlijker kunt leven. Neem de badkamer: loop daar nu eens naar toe en tel de producten die je daar hebt staan en bedenk dat die allemaal grondstoffen nodig hebben en dat je de verpakking ervan allemaal weggooit. Tel maar eens. Je gaat zo de 25 producten voorbij, misschien wel de 50! Het kost niet al te veel voorstellingsvermogen waarom veel Afrikaanse landen niet aan een overshoot toekomen…
We zijn heel benieuwd naar de stappen die jij gaat zetten!