Behoefte aan samenhang en besef van verbondenheid. Maar wie gaat daarvoor zorgen?

Roland van der Vorst: "We staan haast voor een copernicaanse omwenteling. Waar de Poolse wetenschapper zag dat de aarde niet het centrum van het heelal is, dringt bij menigeen het besef door dat het individu misschien toch niet het centrum van de wereld is."

Interessant? Deel het artikel

Foto: Roland van der Vorst
Foto: Roland van der Vorst

Er is behoefte aan samenhang, aan een besef van verbondenheid. Maar tegelijkertijd vraag je je af: wie of wat gaat daarvoor zorgen?

Verbondenheid uit zich bij veel mensen in zorgen voor de naasten, demonstreren voor de goede zaak en zo nu en dan meebrullen in het voetbalstadion. Aan de andere kant voelt ‘het collectief’ voor velen weer als te dwingend; als een noodzakelijke opoffering voor een anonieme zaak.
Maar er is een ongemerkte, diepere vorm van verbondenheid. En die is gebaseerd op afhankelijkheid.

Wederzijdse afhankelijkheid is de nuchterste vorm van verbondenheid. Je kunt niet zonder elkaar, ook al zou je het willen.

Dat is het positieve van deze tijd. Hoe vreselijk ook, misschien geven de recente ontwikkelingen de copernicaanse omwenteling wel de zwieper die zij nodig heeft. Ze brengen niet de hele wereld bij elkaar, maar versterken de verbondenheid tussen mensen en landen met dezelfde belangen. Ze maken zichtbaar hoe afhankelijk we zijn van elkaar.

 

Roland van der Vorst is Head of Innovation bij de Rabobank en publiceerde deze column ook in het Financieele Dagblad.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *