Nieuwe kennislijn van ‘Van SDG naar IDG, how can I make this about me’

Geluk Centraal was aanwezig tijdens de eerste bijeenkomst ‘van SDG naar IDG, how can I make this about me’. Het event in het Volkshuis in Deventer, was georganiseerd door Jan Willem de Graaf (Lector Brain & Technology Academie Mens en Arbeid – Saxion University of Applied Sciences) en Arjan Middelkoop (Adviseur 'social impact' ondernemen – ROZ). Samen met de genodigden hopen zij de komende tijd een professioneel leernetwerk te realiseren, een nieuwe kennisontwikkelingslijn met daarin onderzoekers, experts en ondernemers: ‘van SDG naar IDG, how can I make this about me’.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Jan Willem de Graaf en Wim-Heerke Spronk
Foto: Jan Willem de Graaf en Wim-Heerke Spronk

In 2015 zijn door de Verenigde Naties de ‘duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ vastgesteld. Deze ideologische Sustainable Development Goals (SDG) zijn een blauwdruk om tegen 2030 een betere en duurzamere toekomst voor alle mensen en de wereld te bereiken. Dus bijvoorbeeld: geen extreme armoede, honger en klimaatverandering meer. Praktisch iedereen is het erover eens dat de doelen het nastreven waard zijn.

IDG staat voor Inner Development Goal en is een door de universiteiten van Oxford en Harvard ondersteund initiatief. Het stelt dat de SDG’s slechts gehaald kunnen worden als vooral ook wordt gekeken naar wat je aan gedrag kunt veranderen. Dit in plaats van alleen te hopen op bijvoorbeeld (betere) technologieën. Deze ‘gedragsinsteek’ stond centraal tijdens de bijeenkomst en dat sprak Geluk Centraal natuurlijk aan. Gedrag is voor ons tenslotte één van de vier pijlers van geluk, naast gezondheid, gelijkheid en groen.

De aarde en haar bewoners staan er niet al te best voor. We moeten iets doen of we het leuk vinden of niet. Keklik Yucel (Directeur Academie Mens en Arbeid), die de opening verrichtte, deed in haar openingswoord een moreel appèl op de aanwezigen om hierbij vanuit optimisme te werk te gaan. Arjan Middelkoop bevestigt deze intentie, ook om impact te maken en richting aan te geven. Wim-Heerke Spronk (CEO The Green Solution Group en bestuursvoorzitter Geluk Centraal) ziet ook het nut van optimisme. Hoe we kijken naar de verandering die gaande is, en die we hebben te gaan, dat is essentieel.

“We moeten onze verantwoording nemen”, aldus Jan Willem de Graaf. De wereld overkomt ons en we kunnen dat keren in onderwijs, in ondernemen en in onze visie op menselijk gedrag.

De nieuwe ontwikkelingslijn maakt het hem mogelijk om in zijn werk, uit de ‘ratrace’ te stappen. Om aandacht te vragen voor het veranderende bewustzijn, meer naar mensen te kijken, om mens onder de mens te zijn. De aanwezigen zijn het met elkaar eens dat er bij de benodigde gedragsomslag net zoveel werk ligt aan de kant docenten en managers dan bij studenten en werknemers.

Tijdens de presentatie van Aldo van Duivenboden (Saxion Innovation Hub – moedig leiderschap in een kwetsbare wereld en helend onderwijs) benadrukt hij het belang van verlangen en dit (via visie) om te zetten naar handelen. Hier zit authentieke motivatie van mensen en daar moeten we iets mee. We zitten nu in het narratief dat iets alleen maar efficiënt hoeft te zijn, en dat kan niet langer. Maar wat dan wel? Tja, laten we gewoon beginnen met het nog niet te weten. Er is geen kennis-gap maar een knowledge-do-gap.

Wim Heerke Spronk vertelt met passie over zijn werk in de biobased bouwwereld en hoe hij daarnaast al jaren broedt op een plan om zijn verlangen naar een betere wereld ook naast zijn werk  vorm te geven. De oprichting van Geluk Centraal in maart 2022 is daarvoor een belangrijke stap geweest. Samen met zijn mede-bestuurders Harrie Kiekebosch en Mia Nijland werd een communicatieplatform gerealiseerd met noemenswaardige artikelen, hervormingen en denkrichtingen. Daarnaast is er een boek in ontwikkeling: ‘Van welvaart naar welzijn, het leven is geen generale repetitie’. Geluk Centraal staat voor het versimpelen van de complexe systeemwereld waarin we met elkaar zijn beland. Dit doen we door de elementen die geluk in de weg staan, om te buigen, weg te laten of te vervangen. Geluk Centraal heeft daarbij ook zeker ideeën om de knowledge-do-gap te dichten. Een voorbeeld daarvan is het: maatschappelijk inkomen. Politieke ambities gloren aan de horizon. Wim-Heerke nodigt de aanwezigen uit om de artikelen op de website te lezen en zelf ook artikelen aan te leveren (pers@gelukcentraal.nl). Waar we verlangen, visie en kennis bundelen, transformeren we stap voor stap naar meer mens en wellicht minder techniek.

Marcel Hurkens (GZ Psycholoog, specialist neurodiversiteit en eigenaar Diverse mensen) vertelt gedreven over neurodiversiteit, hoe mensen met een niet gemiddeld brein (zoals iemand met autisme) nog steeds worden gezien als mensen met een stoornis. Dat ze in het bedrijfsleven nog altijd buiten de boot vallen terwijl ze veel waarde toevoegen aan een bedrijf. De systeemwereld regeert en dit vereist gewoon ander gedrag van mensen die hier iets van mogen en moeten vinden. Van ons allemaal dus. Mooi hoe zijn ambitie en power inspireren en aanzetten tot omdenken op dit gebied.

Wrap up

Het was een waardevolle middag, gaan we samen verder en zo ja, hoe dan? De stemming is positief en de ideeën vliegen rond. Maken van een minor of leerboek, inzetten van een soort impactcoach met een bijzonder brein, die meekijkt maar vooral ook de andere kant uitkijkt, inzetten van een promovendus, tech your future maar niet heus. Maak verbinding tussen de verhalen van deze middag (door middel van IDG’s) en zoek de cohesie.

De sprekers worden ter plekke uitgenodigd om hun verhaal op een ander moment te doen voor studenten. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om hun potentiële bijdrage aan het leernetwerk in te brengen, hun IDG. En wat moeten we vooral onthouden? Dat het ons gaat om mensen en waarden!

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *