De laatste berichten

Kinderen hebben de ouder in de steek gelaten: Een omgekeerd narratief

In maatschappelijke discussies rondom verstoorde ouder-kindrelaties ligt de focus vaak op de tekortkomingen van de ouder. Er wordt gesproken over nalatigheid, misbruik of emotionele verwaarlozing. Maar er bestaat ook een andere realiteit: situaties waarin kinderen ervoor kiezen het contact met hun ouder(s) te verbreken, vaak zonder duidelijke aanleiding of vanuit misverstanden die nooit zijn opgelost. Deze omgekeerde dynamiek verdient meer aandacht, omdat de sociale, psychologische en culturele factoren die hierbij een rol spelen, complex en onderbelicht zijn.

Lees verder »

Het FABER-effect: Feiten, fictie en heel veel politiek theater

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat het aantal asielaanvragen in Nederland voor het eerst in vier jaar is gedaald. Hoewel dit op het eerste gezicht goed nieuws lijkt, brengt het ook een golf van politieke interpretaties en retoriek met zich mee. De term die hierbij steeds meer opduikt, is het ‘FABER-effect’, genoemd naar de PVV-minister van Asiel en Migratie, mevrouw Faber. Maar wat houdt dit effect precies in? En nog belangrijker, in hoeverre klopt het dat de daling van asielaanvragen hieraan toe te schrijven is? Tijd om de feiten op een rij te zetten.

Lees verder »

foto van Wim-Heerke spronk

Kerstavond: Een moment van verbinding en hoop

Het afgelopen jaar heeft de wereld opnieuw laten zien hoe onzeker, verdeeld en soms pijnlijk het leven kan zijn. Oorlog, kansenongelijkheid, klimaatverandering, en een groeiende wooncrisis drukken zwaar op onze collectieve schouders. De geopolitieke spanningen tussen Amerika, Europa en China, en de tragedies zoals het conflict in het Midden-Oosten, maken duidelijk dat de wereld verre van stabiel is.

Lees verder »

Wanneer een kabinet de verkeerde keuzes maakt: Een lesje in politieke ironie

Zoals Elwin Mommers, (neuro)radioloog en medisch directeur van het Zuyderland ziekenhuis, zeer treffend stelt:  “Je komt er als kabinet achter dat je voorgenomen miljoenenbezuiniging op onderwijs en onderzoek toch niet zo’n briljant idee was. Wat doe je dan? Logischerwijs zou je kunnen kijken naar maatregelen die eerlijker, socialer en economisch zinvoller zijn.”

Lees verder »

Een aanfluiting: Wie anders dan Vogelbescherming Nederland zou deze term gebruiken voor het kortzichtige beleid van Mona Keijzer

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) schrapt de afspraak dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie neststenen voor beschermde diersoorten als vogels en vleermuizen verplicht worden. Deze afspraak zou 1 januari 2025 in werking gaan. de Vogelbescherming heeft jarenlang met bouwbedrijven en ambtenaren gewerkt aan dit besluit, maar minister Mona Keijzer schrijft het plan met veel draagvlak in de samenleving nu af.

Lees verder »

Politiek verloochent haar eigen principes: een blik op de coalitie

De politiek lijkt steeds vaker haar eigen principes en achterban te verloochenen. Dit sentiment bracht Geluk Centraal ertoe om na de kritiek op de BBB en haar minister Femke Marije Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) ook de andere coalitiepartners onder de loep te nemen. Maar hoe zit het met de VVD? Verloochent de partij haar achterban, of weerspiegelt de achterban juist de koers van de partij?

Lees verder »

Onze politiek is failliet: BBB verloochent haar eigen achterban en dat verbaast ons niet

De actuele ontwikkelingen rond minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die herhaaldelijk kritiek krijgt vanwege beleid die lijnrecht indruist tegen de belangen van boeren en burgers, bevestigen waar we bij Geluk Centraal al sinds mei 2022 voor waarschuwden.

Lees verder »

Naar het NK-Politiek kijkt niemand meer, want we moeten de samenleving verder helpen

In Den Haag wordt het NK-Politiek afgewerkt. PVV, NSC en VVD staan in de kwart finale. O ja, BBB ook. Van onder de Haagse kaasstolp houden parlementair verslaggevers ons op de hoogte van de wedstrijd. Het gaat om uithoudingsvermogen, tactisch manoeuvreren en laverend uit de lijn van het schot vandaan te komen.

Lees verder »

Van koude dominantie naar warme verbinding: Samen leven in plaats van opgenomen worden

Integratie in de samenleving, is een begrip van meerderheidsgroepen over minderheidsgroepen. Die eerste dominante groep heeft recht van spreken en de tweede groep met niet-dominanten, mag volgen en integreren. De spelregels voor integratie zijn niet voor iedereen even duidelijk.

Lees verder »

Via burgerberaden kunnen we ons calamiteitperk een halt toeroepen

We lopen vast met onze samenleving omdat de fundamenten wankelen. Geluk Centraal komt daar voortdurend achter vanwege onze werkwijze de systemen waarop we ons land regelen eerst tot het fundament terug te analyseren en om vandaar te gaan herbouwen. Maar al te vaak ontdekken we dan dat het fundament er heel anders uitziet dan wat je zou vermoeden op basis van wat er op gebouwd is.

Lees verder »

De mythe van de asielcrisis: strategische domheid regeert

Het is Prinsjesdag, en het kabinet-Schoof heeft haar nieuwe regeerprogramma gepresenteerd. In plaats van daadkrachtig om te gaan met de echte problemen, zoals de woon- en klimaatcrisis, wordt ons verteld dat we midden in een ‘asielcrisis’ zitten. Dit is een onterechte en ondemocratische voorstelling van zaken Dick Schoof.

Lees verder »

Turkije blokkeert Instagram, meer democratieën zouden de socials links moeten laten liggen!

Waarom geven onze democratieën social media zoveel macht? Het zijn toch gewoon commerciële bedrijven die het om de winst gaat en niet om de democratie? Harrie Kiekebosch ziet wel wat in een ‘publiek platform’ en bepleit dat politici stoppen met X.

Lees verder »

Onze thema's

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.