Staatssecretaris Heijnen: “Thuiswerken, met het OV of fiets naar je werk of met een elektrische auto of elektrische scooter zijn opties waar werknemers en werkgevers hopelijk meer over gaan nadenken.” Geluk Centraal gaat bij haar zoektocht naar hoe je zaken veel beter kunt regelen, iedere keer terug naar het fundament en bouwt dan weer opnieuw op. Dat maakt je hoofd vrij voor creatieve oplossingen die meestal veel beter zijn dan wanneer je in een bestaand systeem ‘op de trein springt’ en dan probeert bij te sturen. Je hebt dan te veel ballast om de beste oplossing te kiezen. Als je eenmaal op het fundament staat, kun je ook veel beter de juiste vragen stellen: welk probleem hebben we op te lossen.
De Rijksoverheid zegt het letterlijk op haar site.
Concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als organisaties goed op koers liggen, blijft het bij rapporteren. Als het niet lukt, krijgen ze vanaf 2025 een verplichting om slimmer en zuiniger te reizen.
De juiste vraag stellen, dat is bij deze nieuwe wetgeving verkeerd gegaan. Je krijgt eerder het gevoel van ‘voor welk probleem is dit een oplossing?’ Als je als doel hebt woon-werkverkeer groener te krijgen, is het raar met de oplossing te komen dat ieder bedrijf met meer dan 100 werknemers een nieuw registratienetwerk moet opzetten van hoe mensen van huis naar werk gaan, of welk vervoer ze kiezen tijdens werkreizen.
Zo’n maatregel stel je wellicht in als je inzichtelijk wil krijgen hoe er gereisd wordt. Nee, zelfs dat niet, want binnen de nieuwe regels hoeft een bedrijf geen individueel overzicht over te dragen aan de overheid. Een totaaloverzicht volstaat, sturen op verandering kan dus niet.
De vraag die de overheid met deze enorme administratieve klus beantwoord krijgt is: ‘hoeveel CO2 stoten de gezamenlijke werknemers uit van een bedrijf met meer dan 100 werknemers’.
Maar wat was het doel ook alweer? Bewust kiezen voor duurzame mobiliteit en daarmee minder broeikasgassen in het verkeer. Kun je dat niet veel makkelijker voor elkaar krijgen door fossiele brandstof zwaarder te belasten en groen rijden te belonen? De vervuiler betaalt dan zijn eigen vervuiling. Omdat hij een alternatief heeft, zal hij dat op den duur gebruiken. Dat geldt voor álle woon-werkverkeer en alle dienstreizen, niet alleen voor bedrijven met meer dan 100 mensen op de personeelslijst, maar ook zij zullen dan zeker gaan uitzien naar groenere, want goedkopere oplossingen.
Zo eenvoudig kan het zijn, en hoeveel regeldruk kun je daarmee wel niet mee wegnemen…
Maar als je dat te simpel is, laten we dan meteen doorstomen naar openbaar vervoer, dat wat Geluk Centraal betreft collectief betaald moet worden, via de maatschappelijke bijdrage die je betaalt over je inkomsten.