Bad Words Matter: Meer woorden vuil maken en minder vuile woorden maken

Roland van der Vorst: “Dagblad Trouw heeft onlangs besloten het woord blank niet meer te gebruiken om een lichte huidskleur aan te duiden. We leven in een beeldcultuur maar woorden doen ertoe."

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Het probleem zijn niet zozeer de woorden zelf, als wel de intentie waarmee ze worden gebruikt. De gevoeligheid van het woord speelt vooral op wanneer we iets willen typeren; als het woord zegt iets over de gebruiker of de groep waartoe hij behoort. En we typeren er wat op los. Die stekeligheid wordt al minder als woorden worden gebruikt om een idee over te brengen. Kwetsende woorden willen geen idee overbrengen, ze willen iemand in diskrediet brengen.

Ik las in de Zhuangzi, een oud taoïstisch werk:

‘Het doel van een fuik is vissen te vangen en als de vissen gevangen zijn, denkt men niet meer aan de fuik. Het doel van een konijnenval is konijnen te vangen; als de konijnen gevangen zijn, wordt de val vergeten. Het doel van woorden is ideeen te ontvouwen. Als de ideeen zijn begrepen, denkt niemand meer aan de woorden. Waar vind ik de mens die de woorden heeft vergeten? Met hem zou ik wel eens willen praten.’

We maken de woorden belangrijker dan de ideeen. Misschien moeten we ze minder gebruiken om te typeren en meer om uit te leggen wat we bedoelen. Meer woorden vuil maken en minder vuile woorden maken.

 

Roland van der Vorst is Head of Innovation bij de Rabobank en publiceerde deze column ook in het Financieele Dagblad.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *