Cambridge happinessprofiler geeft je inzicht in je eigen geluk en hoe je dit omzet in de praktijk

We willen allemaal graag gelukkig zijn. Daarom ontwikkelde Patrick van Hees een test. De Cambridge happinessprofiler. Met dit boek krijg je twee belangrijke handvatten: inzicht in je eigen geluk en adviezen voor in de praktijk.

Interessant? Deel het artikel

recensie happines

Geluk is geen magie. Het is meetbaar. En daarom oom maakbaar. Op basis daarvan ontwikkelde Patrick van Hees De Cambridge happinessprofiler. Het is een test waarmee je je geluk kunt bepalen als een soort van nul-meting, maar het is ook een test die je daarna handvatten geeft om gelukkiger te worden. Dat is allemaal gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en aanbevelingen van experts.

Van Hees maakte van De Cambridge happinessprofiler (chap) een boek waarin je de test kunt doen, om daarna hoofdstuk na hoofdstuk de diepte in te gaan met de testresultaten in de hand.

Lijfspreuk

Festina Lente, haast je langzaam. Die spreuk van Erasmus is een pareltje uit De Cambridge happiness-profiler van Patrick van Hees. Haast je langzaam, hoe mooi is dat. Herman Finkers zegt het in het Twents net andersom: Heanig an en rap wat (kalm aan, en snel graag): Je hoeft je niet zo te haasten en daar kun je heel snel mee beginnen.
Festina Lente is net andersom: helemaal niet kalm aan doen, maar juist full spead ahead. Tot je er achter komt dat het niet zinvol is voor de troepen uit te lopen, én dat je veel meer bereikt als je samen optrekt. Als je haast hebt, loop je alleen, als je wil veranderen, loop je samen.

Digitale test

De chap, de Cambridge happiness-profiler-test, is een quickscan waarmee je snel komt te weten hoe gelukkig je bent, hoe dat komt en hoe je er aan kunt werken. Een frisse blik waarmee je vervolgens de hoofdstukken waar jij het meeste baat bij hebt tot je kunt nemen.

Geluksvoorspellers

In het boek vindt je 28 geluksvoorspellers verdeeld over 3 hoofdthema’s: doelen, oplaadpunten en mensen.
Bij de doelen moet je denken aan dankbaarheid, autonomie, tijdgebruik (festina lente) en veerkracht.
Oplaadpunten zijn bijvoorbeeld ontspanning, slapen, seks en genieten.
Het thema mensen. De mensen om je heen zijn eigenlijk best goede geluksvoorspellers: vertrouw je ze, kun je emoties delen, waardeer je elkaar?

In de praktijk

Als je de chap hebt gedaan is het boek verder eigenlijk één groot happiness-canvas, een raamwerk met in elk veld uitgebreid uitleg over #waarom en #hoedan?

Bij elk van de 28 geluksvoorspellers geeft van Hees een kort college, praktijkvoorbeelden en wijsheden van de groten der aarde. Daarnaast geeft hij tips hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan, wat altijd handig is! Ook laat hij ervaringsdeskundigen hun verhaal doen. Je leest niet alleen hoe je jezelf gelukkiger kunt maken, je gaat er ook daadwerkelijk mee aan de slag! Mocht dat nog niet genoeg zijn kun je daarna ook anderen verder helpen, iets wat jou ook weer gelukkig kan maken… Een goed voornemen voor jezelf is om te kijken of je steeds meer praktische voorbeelden mee kan nemen in je dagelijks patroon.

Veel geluk ermee!

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *