Deltaplan voor ‘positieve’ gezondheid

Om bij te blijven op mijn vakgebied lees ik dagelijks artikelen op zorgvisie.nl, het nieuwsoverzicht met actuele zorgthema’s. Te vaak word ik er moedeloos van om steeds weer hetzelfde te constateren: dat het anders moet, dat het aan goede ideeën hiervoor niet ontbreekt, maar dat een gedegen aanpak om ze te realiseren, uitblijft. Tuurlijk, ik blijf wel bij, maar het stimuleert niet echt.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Vandaag werd ik toch even weer getriggerd door een artikel. De bijdrage is van Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). In haar adviesrapport ‘Op onze gezondheid’ wordt de noodzaak van een sterkere publieke gezondheid bepleit.

Wat me aanspreekt in het rapport is de erkenning van het armoedige beleid als het gaat om de volksgezondheid. De erkenning: 

  • dat een overkoepelende en bredere blik op publieke gezondheid nodig is, dat het veel meer is dan de individuele leefstijl van mensen;
  • dat het vraagt om missie gedreven gezondheidsdoelen op landelijk niveau;
  • dat preventie noodzaak nummer 1 is, maar -ondanks alle landelijke en regionale akkoorden- geen poot aan de grond krijgt;
  • dat er -tig mooie en goedbedoelde gezondheidsprogramma’s in de lucht worden gehouden zonder te weten hoe ze zich tot elkaar verhouden;
  • dat we echt niet meer om landelijke aansturing heen kunnen.

Ik word stiekem toch warm van dit artikel, de bevestiging van de gaten en de noodzaak van een visie gestuurde aanpak om ze te dichten en nieuwe lekkage te voorkomen. De erkenning ook dat alles draait om samenhang en balans. Ook het voorstel hoe dit te organiseren, inspireert me:

  • dat de gezondheidsdoelen in de wet vastgelegd moeten worden, voor alle overheidslagen die betrokken zijn;
  • dat het vraagt om een aanpak die het verschil maakt, een heus Deltaplan voor publieke gezondheid.

Ik stel voor dat we de termen ‘Volksgezondheid’ en ‘Publieke Gezondheid’ dan meteen vervangen door ‘Positieve Gezondheid’.

Daarmee hebben we de eerste samenhang en gezondheidswinst te pakken. Een Deltaplan voor Positieve Gezondheid, aangestuurd door de minister voor Positieve Gezondheidszorg, die nauw samenwerkt met de andere ministeries.  De minister wordt bijgestaan door adviseurs met visie en kennis van zaken die luisteren naar de samenleving en burgers betrekken. Gedreven mensen die samen de gezondheidsdoelen vaststellen, een cruciale opdracht voor een positieve en gezonde toekomst. Mocht Neeltje Jans geen tijd hebben, dan hou ik me aanbevolen om een rol te spelen in het Deltaplan. Een rol als adviseur of regisseur Deltawerken. Ik word er warm van.

 

Beluister ook de podcast van Geluk Centraal waar onze host Rudi Bartels in gesprek gaat met mede-oprichter en Orthopedagoog Mia Nijland over ‘het systeemmoeras’ in de zorg.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *