Wil jij meedenken geluk centraal te stellen met onze pijler ‘gelijkheid’?
Anders denken betekent ook fundamenteel anders doen. Geluk Centraal gaat op deze site samen met Nederland de zoektocht aan naar dat andere. Want samen hebben we die kennis in huis.
Geluk Centraal is gebaseerd op vier pijlers: gelijkheid, gezondheid, groen en gedrag.
Gelijkheid is gelijkwaardigheid
Gelijkheid is voor Geluk Centraal dat iedereen gelijkwaardig is en/of gelijke kansen krijgt.
Van de beste hardlopenden zal altijd een man van een vrouw winnen. Met Als je beter met je handen overweg kunt dan met je hoofd, dan zul je vermoedelijk geen universitair onderzoeker worden, de kans is andersom niet gering dat ze er op de bouw liever geen universitair geschoolde bij willen hebben om een deurkozijn in het lood te stellen. Een deel van ons is geestelijk of lichamelijk beperkter. We zijn dus niet allemaal gelijk. Dat neemt niet weg dat iedereen wél gelijkwaardig is.
Mooi voorbeeld is de staking van twee beroepsgroepen. Die van bankmedewerkers in Ierland en van vuilnismannen in New York. Rutger Bregman schreef er op De Correspondent een stuk over met als kop dat vuilnismannen meer zouden moeten verdienen dan bankiers. In New York werd al na zes stakingsdagen de noodtoestand uitgeroepen. In Ierland ontstond er ‘gewoon’ een alternatief voor de bank. De kroegbaas ging het regelen, die bleek best goed op de hoogte van de financiële situatie van mensen. Mensen schreven waardepapieren (op de achterkant van een bierviltje) aan elkaar uit zonder dat er geld onder lag. Dat kwam later wel weer als de banken een keer weer open gingen. In een half jaar was de centrale bank teruggebracht tot 11.000 pubs en vijf miljard pond.
Gelijkheid is dezelfde kansen kunnen krijgen
Gelijkheid is ook dat iedereen in principe gelijke kansen krijgt. Iedereen moet de kans krijgen het leven zo in te vullen als hij of zij (en alle andere vormen dan hij of zij) dat wil. Dat betekent een gelijke kans op studeren, op wonen, op gezondheid, op groen, op wat je maar wil.
Het is nu zo dat kinderen van lager opgeleide ouders een veel grotere kans lopen zelf ook lager opgeleid te blijven, niet omdat ze daar bewust voor kiezen, maar omdat de systemen zo in elkaar zitten. Kijk daarover ook eens deze aflevering van Scheefgroei in de Polder, maar ook andere aflevering in deze reeks geven de kansongelijkheid in Nederland aan.
Geluk Centraal wil het fundament van de samenleving zo hervormen, dat iedereen gelijkwaardig is én dat iedereen gelijke kansen kan oppakken.