Drie jaar Geluk Centraal: Samen werken aan een fundamentele transitie van welvaart naar welzijn

Vandaag, op 20 maart – de Internationale Dag van het Geluk – viert Geluk Centraal haar driejarig bestaan. Drie jaar geleden werd de vereniging opgericht door initiatiefnemer en bestuursvoorzitter Wim-Heerke Spronk, samen met persvoorlichter Harrie Kiekebosch en secretaris Mia Nijland. Het doel? Niet langer blijven hangen in wat niet werkt, maar actief bouwen aan een samenleving waarin welzijn en geluk centraal staan. Een beweging van vooruitdenkers, wetenschappers en betrokken burgers die samen zoeken naar een nieuw fundament voor onze maatschappij.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Ingmar Timmer | Bestuur Geluk Centraal
Foto: Ingmar Timmer | Bestuur Geluk Centraal

In de afgelopen drie jaar heeft Geluk Centraal haar visie steeds verder aangescherpt. Eén van de kernideeën is het maatschappelijk inkomen: een basisinkomen voor iedereen, vanaf de geboorte tot het overlijden, gefinancierd door een maatschappelijke bijdrage op alle inkomsten. Dit zou het huidige, complexe toeslagenstelsel kunnen vervangen en meer bestaanszekerheid bieden.

“Een heldere visie op een rechtvaardiger samenleving”

Daarnaast pleit de beweging voor eerlijke prijzen van producten en diensten, waarin de verborgen kosten van klimaatvervuiling en energieverbruik worden meegenomen. Ook de publieke omroep verdient volgens Geluk Centraal een opfrisbeurt: journalistiek en democratie moeten hand in hand gaan, met diepgaande analyses voorafgaand aan verkiezingen in plaats van achteraf.

De noodzaak van systeemvereenvoudiging

De uitdagingen waar Nederland voor staat – van klimaatverandering en sociale ongelijkheid tot een overbelaste zorg en woningcrisis – vereisen een fundamentele systeemverandering. Volgens Geluk Centraal moeten niet alleen politici en wetenschappers het beleid bepalen, maar ook burgers met kennis, ervaring en talent. Een partij-onafhankelijk kabinet met vakinhoudelijke ministers zou bijvoorbeeld een belangrijke stap zijn naar effectiever bestuur.

Ook in de zorg is hervorming noodzakelijk: een systeem zonder marktwerking en bureaucratische versnippering kan zorgen voor toegankelijke en efficiënte zorg voor iedereen. Hetzelfde geldt voor het onderwijs en de woningmarkt, waar gelijke kansen en betaalbaarheid gewaarborgd moeten worden. Door sociale regelingen zoals de bijstand en toeslagenstelsels te vervangen door een bestaansminimum voor iedereen, kan de sociaaleconomische ongelijkheid structureel worden verminderd.

“Op weg naar een samenleving waar geluk centraal staat”

Geluk Centraal heeft de afgelopen drie jaar al veel bereikt. Er staat inmiddels een breed communicatieplatform met duizenden gelijkgestemden, een verzameling doordachte artikelen en geluksverhalen, en binnenkort verschijnt het boek an Spronk ‘Het leven is geen generale repetitie’, naast een beoogd magazine en de koppeling tussen wetenschap en de denktanks van Geluk Centraal.

De beweging roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen en niet af te wachten. “Heb jij ideeën over waarom een fundamentele systeemverandering nodig is? Voel je de urgentie en wil je bijdragen vanuit je expertise, ervaring of talent? Sluit je dan aan en denk mee,” moedigt Spronk aan.

Het doel blijft ongewijzigd: van welvaart naar welzijn. Niet langer klagen over hoe het is, maar samen bedenken hoe het beter kan – en vooral: het gewoon dóen.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Ook interessant

Voorkomen is beter dan blussen

Lees verder »

Geloof Centraal?

Lees verder »

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *