Een aanfluiting: Wie anders dan Vogelbescherming Nederland zou deze term gebruiken voor het kortzichtige beleid van Mona Keijzer

De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) schrapt de afspraak dat bij nieuwbouw en grootschalige renovatie neststenen voor beschermde diersoorten als vogels en vleermuizen verplicht worden. Deze afspraak zou 1 januari 2025 in werking gaan. de Vogelbescherming heeft jarenlang met bouwbedrijven en ambtenaren gewerkt aan dit besluit, maar minister Mona Keijzer schrijft het plan met veel draagvlak in de samenleving nu af.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Lodewijk Koster | Loko Cartoons
Foto: Lodewijk Koster | Loko Cartoons

Samen met de bouwwereld wordt er in de vorm van natuurinclusief bouwen al jarenlang naar oplossingen gezocht voor ‘dubbelgebruik’, plekken die werken voor zowel de vogels en vleermuizen, als ook de mens. Zo laten cijfers van het RIVM zien dat gemiddeld 6% van de ziektes toe te schrijven is aan een ongezonde leefomgeving.

Ook economisch gezien is het bouwen van groene natuurrijke wijken voordelig. Het is nauwelijks duurder en het  zorgt ervoor dat huizen meer waard worden en voorkomt een hoop toekomstige kosten, bijvoorbeeld in de zorg.

“Zo rekende Ingenieursbureau Sweco twee jaar geleden uit dat vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking het aantal patiënten met ruim 62.000 vermindert. Goed voor 125 miljoen”

Ook kosten als gevolg van klimaatverandering worden met groen bouwen verminderd. Droogte en overstromingen zorgen nu al voor grote kosten bij verzekeraars. En groen in de stad is een belangrijke maatregel tegen hittestress die de komende jaren vanwege de klimaatverandering vaker zal optreden in de steden.

Ook Peter Prak, oprichter van Ontwikkelbedrijf Monumentale Massa en Knarrenhof Groep Nederland, is laaiend: “De huidige regering lijken niet alleen natuurhaters, klimaatontkenners, kortetermijnopportunisten, glyfosaatlovers paardachterdewagenspanners en wetenschapsvijanden, maar etaleren ook hierin weer hoe populistisch ze is. Met drogredeneringen en symboolpolitiek zodat ze de echte problemen maar niet aan hoeven te pakken.”

Maarten W. Kaales, senior ecoloog en vogelteller, nuanceert: “Hoewel beleid een belangrijk vertrekpunt is voor natuurinclusieve bouw is het niet zaligmakend. Het gaat om de uitvoering van beleid of een ambitie. Het gaat om een samenwerking tussen beleidsmakers, projectleiders, groenbeheerders, waterbeheerders, vergunningverleners, vastgoedbedrijven, bouwbedrijven, woningcorporaties, en aannemers.”

In dit kader is het heel mooi om te zien dat bijvoorbeeld Heijmans, Ballast Nedam en Koninklijke Bouwend Nederland zich niets aantrekken van dit non-beleid maar vrolijk doorgaan met verduurzaming en natuurinclusieve bouw.

Zo zie je maar weer: van dit kabinet hoef je niks te verwachten. Verandering en goede initiatieven die ons verder helpen komen van onderaf.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *