Een klein boekje als grote inspiratiebron voor Geluk

Geluk Centraal denkt dat het fundament van onze samenleving aan een update toe is. Bij zaken als inkomensverdeling, sociale verbondenheid en zorg bijvoorbeeld. Maar vooral als het gaat om waar de focus van een samenleving zou moeten liggen. Wij zeggen stel Geluk Centraal in plaats van groei en economie. En zorg dat iedereen op gelijke wijze toegang heeft tot dat geluk.

Interessant? Deel het artikel

foto Guido Weijers
© foto: Loens Media | Guido Weijers

Het is goed om te merken dat onze boodschap – ‘zet Geluk Centraal’ – steeds vaker weerklank vindt in de samenleving.  Of eigenlijk niet onze boodschap, want dat zou betekenen dat we de eerste waren die dat bedachten. En dat is verre van waar. Gelukkig zijn er overal in Nederland en op de wereld al heel veel mensen en instellingen zich aan het beraden op “hoe moet het verder met deze enige wereld die we hebben. En net als we hopen dat wij een inspiratiebron voor velen zijn, laten ook wij ons graag én veelvuldig inspireren door anderen. Op deze site vind je niet voor niets een flink aantal geluksverhalen. Daarin laten we mensen aan het woord die het al anders doen, hun focus verlegd hebben of op zoek gingen naar geluk.

Die gelukszoekers – wat een mooie term is dat eigenlijk hè, laten we zorgen dat we die voortaan alleen in positieve zin gebruiken –  komen we tegen in alle lagen van de bevolking. Mensen die een succesvolle carrière achter de rug hebben maar op een dood spoor terecht kwamen, mensen die vanuit hun innerlijke overtuiging van jongs af aan al op die manier naar de maatschappij keken, bestuurders die zagen dat je niet eeuwig door kunt gaan met alleen maar sturen op groei, groei en nog eens groei. En steeds vaker ook wetenschappers, die gewoon kunnen aantonen dat we onze wereld en onszelf aan het vernietigen zijn als we doorgaan op de huidige manier.

[lees verder onder de foto]

foto boekej waar je blij van wordt
Foto: Loens Media | Guido Weijers

Vergeet alle zelfhulpboeken over geluk!

De kopregel boven deze alinea komt ook van zo’n inspirator, namelijk cabaretier Guido Weijers. In zijn “Boekje waar je blij van wordt’ gooit hij het over een andere boeg. Via uitdagende quotes, sterke anekdotes, korte verhalen en rake cartoons laat hij zien wat ons gelukkig maakt en hoe we ons geluk kunnen beïnvloeden. En als de cabaretier die we zo goed kennen, doet ie dat vlijmscherp en met een knipoog. Het mooie is dat hij daarbij ver weg blijft van  zweverig gedoe. Hij neemt je juist mee naar de wetenschappelijke kant van geluk.  Vanuit de overtuiging dat geluk in een klein boekje zit. Het boekje is ondertussen al bijna 5 jaar uit maar nog altijd een succes.  Net als de theatertour die erbij kwam onder de naam:  Masterclass Geluk.
Voor het boekje en de theatertour verdiepte Weijers zich – al jaren  – in positieve psychologie, non-dualisme, Neuro Linguïstisch Programmeren en andere zelfhulpmethodes. Voor zijn Masterclass Geluk volgde hij zelf masterclasses aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook sprak hij op TEDx over The Pursuit of Happiness en deed hij in Bhutan onderzoek naar het bruto nationaal geluk. En hoewel de Masterclass (klik hier voor voor een video-preview) eigenlijk als kortdurend of zelfs eenmalig evenement bedoeld was, kun je hem nog steeds boeken. Net als dat je het boekje nog steeds kunt kopen.

Maar hoe zorg je er voor dat iedereen deelt in dat geluk

Geluk Centraal is blij dat steeds meer mensen – waaronder Guido dus al heel lang  – onze kernwaarde: ‘Zet Geluk Centraal’ – onderstrepen. Maar hoe zorg je er voor dat dat die kernwaarde niet een loze kreet blijft. Daarvoor moet je in onze ogen beginnen met het opnieuw aanleggen van een stevig fundament onder de samenleving. Of zoals Wim-Heerke Spronk het elders op deze site zegt: Anders denken is ook fundamenteel anders doen! Het is immers het fundament dat keihard aan een update toe is. We zijn – als beweging met politieke aspiraties – hard bezig om vanuit die gedachten de hele maatschappij kritisch te beschouwen en waar nodig opnieuw vorm of richting te geven. Net als Guido zeggen we daarbij dus dat Geluk het uitgangspunt van een samenleving zou moeten zijn. Maar we voegen daar direct aan toe: dat kunnen we alleen realiseren als het Geluk gelijk over iedereen verdeeld is. En als iedereen zich een onderdeel kan voelen van die samenleving.  Zo kwamen we bijvoorbeeld op het idee om een Maatschappelijk Inkomen (MI) in te stellen voor iedere Nederlander.  De maatschappij fungeert daardoor als basis voor jouw persoonlijke ontplooiing. Maar ook, tegenover het MI staat de Maatschappelijke Bijdrage (MB), wat doe jij terug voor die maatschappij?
[lees verder onder de foto]

Foto: Ingmar Timmer | Wim-Heerke Spronk

Inspiratie geboden én gezocht

Zoals we hierboven al schreven hopen we een inspiratiebron te zijn voor velen. Het moet en kan anders, en daar willen we graag – op welke manier dan ook – bij helpen en inspireren, blader maar eens door deze site. Maar ook laten we ons graag inspireren door jou. Doe je al heel veel anders? Trek je – net als Guido – volle zalen in het land, heb je kleine voorbeelden of ideeën? Deel ze met ons en onze volgers. Samen kunnen we er voor zorgdragen dat de wereld er een stuk mooier en florissanter voor staat over niet al te lange termijn. En dan kan Guido zich weer helemaal storten op het maken van keigave cabaretvoorstellingen… 😉

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *