En wat als we geluk centraal stellen bij een baan?

Als je geluk centraal stelt op zoek naar een nieuw fundament, maak je vanzelf andere keuzes. Neem werken: als je geluk centraal stelt bij de baan die je kiest en hoe je die baan invult, dan komt de werknemer meer centraal te staan en gaat de werkgever daar ook voordeel van hebben.

Interessant? Deel het artikel

WERKNEMER
FOTO: PX HERE

“Als ik thuis werk, kan ik tussendoor de wasmachine ook even aanzetten”, is een zin die veel werkgevers vóór corona deden gruwelen. Maar na corona blijkt dat we thuiswerkend minstens zo productief zijn, ’s morgens gerust iets eerder willen beginnen en niet precies om 16.30 uur de computer uitzetten. Koppel dat aan minder kantoorruimte en minder reiskostenvergoeding en iedereen is blij.
Een werknemer die én zijn werk goed doet én beter aan zijn privé-zorgtaken toekomt is overall een stuk gelukkiger met alle voordelen van dien. Niet voor niets geeft Microsoft Nederland ook zes weken betaald vaderschapsverlof.

Een gelukkige werknemer, je hebt er veel meer aan

Als de werknemer gelukkig is, verzet hij meer werk, is hij innovatiever, zijn er minder veiligheidsrisico’s, is hij minder ziek, wordt er meer verkocht, is het bedrijf meer winstgevend. Daarbij gaat het om enorme percentages. 300 Procent innovatiever bijvoorbeeld, 45 procent productiever en 66 procent minder ziek. Een burn out zou niet meer bestaan… Zo belangrijk is geluk!

Als je al die effecten overziet, en als je weet dat dat ook allemaal al wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd is, waarom wordt dan toch door verreweg de meeste werkgevers geluk niet centraal gesteld? Zou het wantrouwen zijn?

Maar je moet er wel moet voor hebben

Bart De Bondt, voorheen CEO van het verzekeringsbedrijf van ING België, spreekt van een gebrek aan moed. Want ook al weten we wel dat geluk overal beter voor is, het vraagt van de manager allerlei controlesystemen overboord te gooien. En dat durven ze niet. Ook al is keer op keer bewezen dat een werknemer veel meer verantwoordelijkheid neemt als je hem die geeft, dan wanneer je hem controleert. Ricardo Semler gaat bij zijn bedrijf SEMCO zelfs zover dat werknemers hun eigen salaris mogen bepalen en dat vliegt niet de bocht uit! Ze zijn eerder behoudend, omdat dat ook eigen belang is. En de prestaties van het bedrijf liggen keer op keer hoger dan een manager op papier had durven zetten, want die gaat natuurlijk – vanwege lijfsbehoud – altijd aan de veilige kant zitten. Die heeft er hard voor moeten knokken terecht te komen op die stoel van de CEO, dus daar wil hij graag veilig blijven zitten.

Een basisinkomen regelt het vanzelf

Een basisinkomen zou wel eens een heel mooi instrument kunnen zijn om best of both worlds van de grond te krijgen. Een basisinkomen is immers ook gebaseerd op vertrouwen: op het vertrouwen dat mensen veel liever een zinnige bijdrage leveren aan de samenleving, dan niks bij te dragen. Met een basisinkomen geef je iemand ruimte buiten een baan om invulling te geven aan zijn leven, maar je geeft hem ook de armslag uit een baan te stappen die hem niet bevalt. Met als direct gevolg dat een werkgever niet anders rest dan interessante banen aan te bieden. En laat dat nou net ook in zijn eigen voordeel zijn! De Gelukcentrale geeft een schot voor de boeg en ontwikkelde vijf pijlers voor werkgeluk: Autonomie, Persoonlijke groei, Relaties, Vitaliteit & Zingeving.

Overigens werken we het concept ‘basisinkomen’ later nog verder uit. Je bent bij deze uitgenodigd daarin mee te denken.
We krijgen ook graag beschouwingen binnen over hoe je een baan zo gelukkig mogelijk kunt invullen.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *