Er is maar één manier om vluchtelingenstromen te stoppen. De oorzaak van de stroom weghalen

Maar liefst 85% van de Nederlanders wil minder vluchtelingen. Alle reden dan maar eens heel goed te kijken naar wat daarvoor nodig is. Durven we de leeuw in de bek te kijken?

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Als je inzoomt op de vluchtelingenproblematiek dan is de grote meerderheid van ons land het er over eens dat we humaan moeten zijn voor hen die vluchten, maar aan de andere kant vindt dus ook een steeds grotere meerderheid dat wij als land vol aan het raken zijn en dat we niet onbeperkt kunnen blijven opvangen.

Groot misverstand in de discussie is dat veel ‘rechtse’ mensen denken dat veel ‘linkse’ mensen de toestroom omarmen en dat het nooit genoeg kan zijn. Maar dat is niet zo: linkse mensen zijn geneigd dat humane deel van de problematiek voorop te stellen, rechtste mensen stellen voorop dat ons land vol dreigt te raken. Maar in beide kampen is er dus wel degelijk aandacht voor dat andere aspect: humaan bij rechts; een te vol land bij links.

Je kunt de discussie over vluchtelingen niet eenzijdig met één van die argumenten voeren. Je kunt niet zeggen ‘ons land is vol, dus we doen de grenzen dicht’, je kunt ook niet alleen maar zeggen ‘we willen humaan zijn, dus kom maar door’.

Want in het eerste geval sluit je de ogen voor de vluchteling die met recht op de vlucht sloeg, in het andere geval sluit je de ogen voor het gros van de Nederlanders, meestal in de wat armere stadswijken, die het eerst met dat – vooral vanuit hun perspectief – te volle land te maken krijgen.

Maar nu 85% van de Nederlanders dus vindt dat de toestroom van vluchtelingen gestopt moet worden, is het de beste tijd te kijken hoe het komt dat die vluchtelingen hier aan de grens staan. Waarbij we met ‘hier aan de grens’ de westerse wereld bedoelen en niet specifiek de grens van Nederland of die van Ter Apel. Een echte vluchteling maakt het namelijk niet uit wat de grens is, als de andere kant maar veilig is. En een echte vluchteling maakt het ook niet uit in welk land de kans op asiel het grootst is, omdat hij altijd bij dat percentage hoort dat asiel krijgt.

Waarom komen vluchtelingen hier heen?
– Omdat er oorlog is hun land;
– Omdat ze een geloof aanhangen waarmee je niet veilig bent;
– Vanwege een seksuele geaardheid;
– Omdat ze een mening hebben;
– Omdat er in hun land geen eten is;
– Omdat hun plaats op aarde door hitte of overvloedige waterval niet meer te leven valt…

Er zijn vast nog meer redenen te bedenken. Maar dit zijn wel zo’n beetje de grootste vluchtredenen. De enige manier om vluchtelingenstromen te voorkomen is die redenen weg proberen te werken. En daar zijn we helemaal niet zo goed in. Check ook het artikel ‘Als we nou eerst eens kijken waarom mensen vluchten en daar beginnen te zoeken naar een oplossing.’

Neem oorlogen: vanwege oorlogsindustrie hebben we daar zelfs belang bij en niet zelden participeren we in zo’n oorlog omdat we belang hebben bij een stabiel land, want dat is handiger als je hun grondstoffen wil.

Neem geloof: het is nog niet zo lang geleden dat we zelf met geweld het geloof verspreidden en je kunt niet zeggen dat de huidige grondhouding in ons land hartelijk is ten aanzien van de islam.

Maar de grootste vluchtelingenstromen staan er aan te komen vanwege het klimaat: grote delen van de aarde worden onbewoonbaar. Of te droog, of te nat, of te heet, of alle drie. En wat doen we er aan? In een oververhitte consumptiemaatschappij discussiëren of de stikstofdoelen in 2030 of 2035 gehaald moeten worden, met op de achtergrond een boer die gif op zijn land spuit omdat we het over drinkwater nog niet gehad hebben.

Als je de leeuw in de bek kijkt zie je dat de vluchtelingenstromen alleen maar te stoppen zijn als we de oorzaken van de vlucht weghalen. Want denk je nou echt dat een Syriër of een Somaliër liever hier zit dan in zijn eigen dorp?

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *