Franke van de Laan stelt Schiphol in een bredere context

Interessant? Deel het artikel

franke van der laan

Met veel projecten zitten we letterlijk onder de rook van Schiphol. En het valt misschien te begrijpen dat we niet de grootste fan van vliegen zijn. Maar als ecologen bekijken we de situatie graag in breder perspectief. Met een beetje leedvermaak zien we daarom dat er allerlei processen in onze samenleving vastlopen.

De boeren met de stikstof crisis, de migranten opvang, de bio-industrie met vogelgriep maar ook de vliegmogelijkheden van Schiphol en ga zo maar door.
We begrijpen dat er een luchthaven is en dat er redenen zijn om af toe te vliegen. De grote vraag is of dat ook moet betekenen dat er zo uitzinnig veel en goedkoop gevlogen moet worden. Het grote perspectief bij al deze crises en ook die rond klimaat en biodiversiteit, is dat iedereen alleen maar rechten claimt en moord en brand schreeuwt als er maar een strobreed in de weg ligt. En een paar mensen zoals Poetin en Trump gaan nog een gevaarlijk stukje verder, door gewoon te nemen wat hun niet toekomt.

Helaas doen de meeste mensen mee in die ‘meer, meer, meer’ manier van denken. Door die denkwijze raken we het zicht kwijt op echt belangrijke zaken: De ruimte om oneindig te groeien is er al 40 jaar niet meer en aan alle kanten lopen we als mensheid tegen grenzen aan. En dat we dat (zie: de don’t look up film) hardnekkig blijven ontkennen en als struisvogels onze kop in het zand te steken voor ons eigen korte termijn eigen belangetje: dan wordt het er niet beter op.

Laten we svp niet moord en brand schreeuwen als we niet meer voor een lang weekend naar Afrika, Napels of de VS kunnen. Laten we met elkaar het gesprek aangaan hoe we er als wereldgemeenschap in evenwicht met het ecosysteem iets leuks van kunnen maken voor nog 100,000 jaar. Want zoals we nu door strompelen gaat het bij 30 gelijktijdig sluimerende crises zeker 1 of meer keer zo fout dat er honderden miljoenen of miljarden slachtoffers gaan vallen.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan
Stichting MEERGroen
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer

Stichting MEERGroen heeft als doel een Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve  M.E.E.E.R.waarden te bereiken via actieve burgerparticipatie.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *