Op Radio1 ging het bij Spraakmakers over het droogteprobleem in ons land, veroorzaakt door klimaatverandering. Een van de bellers was Franke van der Laan. “Je moet het niet alleen over droogte hebben en hoe je dat te lijf moet gaan, je moet het hele probleem van onze natuur integraal zien.”
Een probleem fundamenteel aanpakken en niet hap snap. Dat past Geluk Centraal wel, Van der Laan wil zijn verhaal graag met ons delen. Als directeur van MEERGroen deelt hij graag wat de stichting doet en waarom. De naam verklapt al veel. MEER staat voor Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve meerwaarden, die je met actieve burgerparticipatie kunt bereiken. En participatie staat voor niet klagen, maar handen uit de mouwen steken.
In de omgeving van Hoofddorp, Heemstede, Haarlemmermeer, Aalsmeer en de Bollenstreek wordt er met 1400 vrijwilligers in meer dan vijftig projecten op 1200 hectare zeven dagen in de week in wel 25 verschillende interessegebieden wat gedaan. Van natuurbeheer tot stadslandbouw, van het bouwen van insectenhotels tot de aanleg van boomgaarden, van de bouw van natuurspeelplaatsen tot het opleiding en begeleiding van stagiaires voor jeugdactiviteiten.
Franke van der Laan: “In een samenleving, die draait om geld, willen we duidelijk maken dat we over de buffercapaciteit van het ons omringende ecosysteem heen geschoten zijn. Al sinds 1980. Dat maken we niet duidelijk door te klagen of alleen maar kritiek overal op te geven, maar door te doen, laten zien dát en hóe het anders kan.
Niet meer top-down maar bottom-up
Als bioloog heb ik 25 jaar lang top-down binnen de VN en het internationale bedrijfsleven geprobeerd het roer om te krijgen, maar dat is vruchteloos gebleken. Ik doe het nu met MEERGroen bottom-up. Met vrijwilligers. Steeds meer vrijwilligers. Met het ambitieuze doel om 17.5 miljoen Nederlanders, 500 miljoen Europeanen en 7.8 miljard wereldburgers mee te krijgen om er samen iets leukers van te maken. Dat doen we volgens het ‘1+1=5 model’: leuk voor jou, leuk voor ons, leuk de voor de samenleving, leuk voor de natuur en leuk volgens een model dat nog 100.000 jaar+ mee kan. In plaats van 10 tot 20 jaar en dan met z’n klagen over wiens schuld het was dat het rampzalig verkeerd is gelopen.