Geluk Centraal nu officieel vereniging: op weg naar denken vanuit welzijn en geluk

Zondag 20 maart, de Internationale dag van het geluk. Een perfecte dag om de oprichting van de vereniging Geluk Centraal aan te kondigen. "We gaan welzijn en geluk centraal stellen, op zoek naar een nieuw fundament voor onze samenleving!"

Interessant? Deel het artikel

bestuur
Vlnr Wim-Heerke Spronk, Mia Nijland, Harrie Kiekebosch.

Onze aarde kraakt en beeft. De systemen waarmee we de samenleving regelen zijn verouderd. Ze zijn gebaseerd op welvaart, maar ze moeten over welzijn gaan, over geluk. ‘Geluk Centraal’ wil daar werk van maken. Wij denken dat een fundamentele systeemverandering noodzakelijk is om de kloof en hiaten in de samenleving toekomstbestendig op te lossen, met geluk als nieuw fundament.

Geluk Centraal juist ziet het daglicht daags na de gemeenteraadsverkiezingen met een historisch lage opkomst, maar ook rondom 20 maart, de internationale dag van het geluk.

Visionair en initiatiefnemer Wim-Heerke Spronk: “We staan voor gigantische uitdagingen. Klimaatverandering, sociaalmaatschappelijke ongelijkheid, een overbelaste zorg en een enorm tekort aan betaalbare woningen. Om die uitdagingen toekomstbestendig op te kunnen lossen moeten we af van het welvaartsdenken.”

Spronk werkt samen met ‘vooruitdenkers’ Mia Nijland en Harrie Kiekebosch nieuwe fundamenten uit. “We constateren dat er in Nederland best veel goed gaat, maar ook dat dat gebaseerd is op een fundament dat aan renovatie toe is. Daar is het nu de tijd voor, want we leven in een tijdperk waarin de systemen veranderen. De politiek zoekt naar nieuwe wegen, de energie is in transitie, net als vervoer, landbouw, noem maar op, zelfs fundamentele wetenschap is niet meer gebaseerd op het verzamelen van data want die is er al, wetenschap is verschoven naar het analyseren van die data. Nogmaals, er gaat heel veel goed, maar deze tijd vraagt om een andere focus, een betere tijd aan je fundament te werken is er niet.

Essentie van dat nieuwe fundament is wat mij betreft ‘dienend leiderschap’, uitgevoerd door autoriteiten met natuurlijk gezag, die koersen op geluk van mens en de samenleving. Daarbij moet je denken aan gelijke kansen voor iedereen, aan gezondheid en een groene leefomgeving. En dat mensen omzien naar elkaar en zich bemoeien met hun eigen leefomgeving. Want daar zit uiteindelijk de kracht die we nodig hebben.

Door de samenleving te bouwen op pijlers van geluk kom je tot oplossingen die vaak heel voor de hand zullen liggen. Vertrouw erop dat iemand liever werkt dan thuiszit, zodat je het systeem van controle kunt ombuigen naar zelfredzaamheid. Denk in de zorg bijvoorbeeld vanuit degene die zorg vraagt en zijn directe omgeving. Mia Nijland denkt op dit gebied met ons mee, ze is een toonaangevend omdenker.

Essentie daarbij is dat je mensen de kans moet geven mee te doen, dat bereik je vooral door ieder persoon gelijkwaardig te laten zijn, door alle segmenten van de samenleving te waarderen als belangrijke schakel. Iedereen die in die samenleving mee wil doen, moet daartoe de kans krijgen.”

Volgens Spronk is de tijd nú rijp voor een soort van grote schoonmaak. “De samenleving is daar al helemaal klaar voor. Die rammelt al aardig aan de poorten van het bestuur, zowel landelijk als lokaal. Om het sociaaleconomische speelveld serieus te nemen, moeten we bewust worden van de kwetsbaarheid van onszelf en de planeet waar we voor bepaalde tijd te gast zijn. Ook dat bewustzijn begint aardig manifest te worden. Mensen definiëren geluk steeds minder vaak als ‘alles moet lukken’. Geluk gaat over gezondheid, gelijke kansen, een groene omgeving, over je eigen gedrag.”

Dienend leiderschap

“Op zoek naar het nieuwe fundament en duurzame initiatieven in bijvoorbeeld de zorg, onderwijs, industrie en de bouw, moeten we ook op zoek naar modellen om burgers te betrekken. Laten we gebruikmaken van de ervaring, kennis en talenten waarover veel mensen beschikken. Zo nemen we samen verantwoordelijkheid, investeren we echt duurzaam en creëren we maatschappelijk een breed draagvlak voor de nieuwe gelukskoers. Dat lukt niet met machtsdenken, dat is niet toekomstbestendig. Met ‘dienend leiderschap’ stuurt de maatschappij vanzelf op meer levenskwaliteit en evenwicht in onze samenleving zorgen. Ons land zal dan een stuk gezonder, liever en groener kleuren.”

Oplossingen

Na ruim negen maanden formeren is de nieuwe ministersploeg van start gegaan. En op lokaal niveau gaan bijna overal lokale partijen de kar trekken. “Ik hoop oprecht dat deze bestuurders het lukt de problematiek niet langer door te schuiven naar toekomstige generaties. Om daar succesvol in te zijn, hebben ze de samenleving nodig. Ondanks alles tonen veel burgers zich gelukkig wél betrokken, ook of misschien wel vooral diegene die de moeite neemt zich kritisch op te stellen! Laten we vooral gebruik maken van hun duidelijke mening, van de ervaring, kennis en talenten waarover veel mensen in onze samenleving beschikken. Harrie Kiekebosch heeft op dat vlak een visie en aanpak ontwikkeld om deze mensen een podium te geven, journalistieke platforms waar het gaat over de ‘agenda van de samenleving’. We hebben al een platform in de lucht gebracht waarop we samen met de samenleving kennis willen delen. Iedereen die zich geroepen voelt kan daaraan meedoen op een van de gelukspijlers Gelijkheid, Gezondheid, Groen, Gedrag. Op dat platform is ook ook ruimte voor jouw geluksverhaal!”

Je kunt lid worden

En we zijn een vereniging geworden zodat je ook lid kunt worden van ons. Bij groot draagvlak, bij meer dan duizend leden, starten we een politieke partij, we gaan er alles aan doen om in heel Nederland geluk centraal te stellen. Weg van welvaart, op weg naar welzijn. Het leven is tenslotte geen generale repetitie.”

(lees verder onder de afbeelding)

Oproep

Heb jij ook ideeën over een toekomstbestendig fundament, voel je de urgentie en ben je van mening vanuit je expertise, professie, ervaring of door je bekendheid en talent iets te kunnen bijdragen of te willen betekenen? Laat het weten, we gaan hierover graag met je in gesprek.

Wim-Heerke Spronk, initiatiefnemer en voorzitter
bestuur@gelukcentraal.nl

Mia Nijland, adviseur zorgsector en initiatiefnemer
secretariaat@gelukcentraal.nl

Harrie Kiekebosch, participatiestrateeg en specialist in samenleving-gerichte journalistiek
pers@gelukcentraal.nl

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *