Die gasgeef-boeren spuiten niet alleen insecten dood trouwens, ze hebben ook een hekel aan paardenbloem, biggenkruid, pinksterbloem en andere kruiden in hun Engels raaigras. Dus ook daar spuiten ze tegen. Het gekste van alles is wel het doodspuiten voor groenbemesters met glyfosaat.
Glyfosaat wordt er namelijk van verdacht dat het kanker en parkinson veroorzaakt. Het is dubbel gek dat dat spul gebruikt mag worden om groenbemesters te doden, omdat die groenbemesters juist geteeld worden om stikstof vast te houden, ter voorkoming van uitspoelen naar het grondwater. Heb je er geen stikstof in zitten, zit er landbouwgif in je water.
Ctgb verdraait onderzoeksfeiten
We vinden het onbestaanbaar hoe onze volksvertegenwoordigers de gezondheid van ons beschermen. Europa heeft glyfosaat recent weer voor tien jaar goedgekeurd. Onze Tweede Kamer was tegen, maar tegen de wet in en onder aanvoering van minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) negeerde minister Adema de wil van de Tweede Kamer en onthield zich van stemmen. Daarmee kiest hij voor kanker en parkinson. Je zou zeggen dat de Tweede Kamer in opstand kwam, maar nee… geen wanklank.
En toen ontdekte het onderzoeksprogramma Zembla ook nog eens dat de pesticideautoriteit Ctgb liegt over de veiligheid van glyfosaat. Die autoriteit negeert internationaal geldende onderzoeksregels zegt hoogleraar risicobeoordeling Ad Ragas (Radboud Universiteit) en redeneert aanwijzingen dat glyfosaat bij mensen kanker kan veroorzaken tegen wetenschappelijke protocollen in, systematisch weg.
Op basis van dierproeven is glyfosaat ‘verondersteld kankerverwekkend’ voor de mens en moet daarom uit voorzorg (bij twijfel niet inhalen) verboden worden.
De Duitse toxicoloog Peter Clausing is het daar mee eens. In deze Zembla-uitzending zegt hij dat er duidelijk bewijs is dat de autoriteiten hun eigen regels hebben geschonden. Alle seinen op rood, alle alarmbellen aan. Zou je denken. Maar niemand doet iets. Als je een te grote mond hebt krijg je trekkers op je erf. Trekkers, bestuurd door boeren, die zelf als eerste het haasje zijn. In Frankrijk is parkinson al een boeren beroepsziekte! Roken in het café is verboden omdat we het te gek vonden dat je de kans liep kanker te krijgen van andermans rook. Waarom gaan we daar met glyfosaat en andere landbouwgiffen ook niet op die manier mee om?
Salland Zoemt is een stichting in Salland die stelt dat als het weer zoemt van de insecten, dat het dan wel weer goed zit met de natuur. Deze stichting heeft op haar site een pagina vol verwijzingen naar onderzoeken die aantonen dat landbouwgif, vooral glyfosaat, op zijn minst een twijfelachtige relatie heeft met neuro-gerelateerde ziektes als parkinson en kanker kan veroorzaken. Onder de noemer ‘bij twijfel niet inhalen’ verwijst Salland Zoemt politici en bestuurders naar die lijst, zodat zij straks niet kunnen zeggen dat ze het niet geweten hadden. Dat maakt de weg vrij de huidige volksvertegenwoordigers gerechtelijk te vervolgen als uitkomt wat we natuurlijk allemaal al lang weten.
We laten ons voor de gek houden
Boeren en burgers laten zich voor de gek houden met de mythe van veilige pesticiden, zegt Tjerk Dalhuisen van Pesticide Action Network (PAN). “Ooit heette het landbouwgif, toen bestrijdingsmiddelen en nu middelen voor gewasbescherming. Alsof bijvoorbeeld glyfosaat een medicijn is en niet een stof die alles dood maakt.”
Dalhuizen: “De beoordeling van pesticiden kijkt amper of niet naar de schade aan ons immuunsysteem, aan onze hersenen en ons zenuwstelsel. De mogelijkheden zijn er maar moderne onderzoeksmethoden blijven buiten beschouwing. Een vele jaren geleden door een medewerker van BASF bedacht protocol zorgt nog steeds dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek nauwelijks wordt meegenomen bij de beoordeling. Al in 2019 presenteerde het PEST Comité van het Europees Parlement na uitgebreid onderzoek vele hiaten in de regelgeving en de toepassing daarvan. Tot op heden is slechts 15% van de aanbevelingen opgevolgd.”
Lelietelers krijgen vrij spel, schrijft Dalhuizen. “Dit is de meest giftige vorm van landbouw, niet voor voedsel, maar voor een luxe export product. Wekelijks sproeien de telers een cocktail van zwaar giftige pesticiden over het gewas. Wind, stof en water verspreiden de gifwolken kilometers ver over de omgeving.” Voor onze aardappelen moet de boer trouwens ook om de vijf dagen een gifspuit achter de trekker knopen. De Keukenhof, onze nationale voorjaarstrots, tjonge wat een landbouwgif is daar aan te pas gekomen!
Transitie
Gelukkig zit er wel schot in de transitie. Sluipenderwijs. Je neemt het haast niet waar als je het van dag tot dag volgt. Maar als je kijkt naar drie jaar geleden en nu, dan denkt Nederland al behoorlijk anders. Tjeerd de Jong van D66 kreeg de geest uit de fles met zijn ‘halvering van de veestapel’. Die uitspraak zet al lang zulk kwaad bloed niet meer dan toen hij het de eerste keer zei. Jonge agrariërs zijn ook best gelukkig met voorstellen die boeren piekbelasters de kans gaven zich uit te laten kopen. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt staat ook niet onwelwillend tegenover plannen van minister Adema de hele sector kans te geven zich te laten opkopen. Als zij als jonge boeren maar wel een levensvatbare kans krijgen. Ze willen in ruil voor extensief boeren best een deel van hun salaris uit natuurbeheer halen.
LTO ligt echter dwars. Farmers Defence Force ook. Die laatste krijgt ondanks agressief gedrag en oproepen tot ophitsen gewoon het woord bij de NPO.
En die eerste mag gewoon aanschuiven aan de formatietafel waar ze BBB treffen, een marketingproduct (zeggen ze zelf) van marketingbureau ReMarkAble.
In het spel van geven en nemen mag BBB die lobby-vrienden aan tafel hebben. Maar het spel voor de landbouw is natuurlijk al lang gespeeld. Het moet in de discussie niet gaan over de boer, maar over voedselgarantie. Net als dat het bij een nieuw spoorboekje niet over de machinisten gaat, maar om het aantal treinen. Steeds meer mensen krijgen helder dat die voedselgarantie helemaal niet gegeven wordt via de huidige weg, die loopt dood. Om de wereld te blijven voeden moeten we met veel minder dieren toe. Als we gewassen verbouwen voor humane productie kun je met een achtste van het land dezelfde calorische waarde produceren. Een dier vet mesten is zo enorm inefficiënt, kost zo veel land en levert zoveel mestoverschot op…
Boeren kunnen (liefst plantaardig) voedsel blijven verbouwen, ze kunnen de natuur beheren en ze kunnen gewassen telen voor de bouw (stro, hennep). Daarmee dragen ze hun steentje weer bij aan de samenleving in plaats van deze af te breken.
Tip voor de formerende partijen: er zijn deskundigen zat die jullie hier tekst en uitleg bij kunnen geven.
Eigen bijdrage
Je kunt zelf overigens ook grote stappen maken. Gebruik geen gif in je tuin. Schrob je straatje niet schoon met agressieve middelen, ook niet azijn. Koop vanaf nu alleen nog biologische afwas-, was- en schoonmiddelen. Daarmee draag je een aanzienlijk steentje bij aan een schoner milieu.