Hans Stegeman: Ondernemers hebben de troef in handen

Hans Stegeman: "Ik vertel niets nieuws als ik wijs op de toegenomen polarisatie in de samenleving. Dit blijkt nog maar eens uit een mondiale enquête waarin staat dat in veel landen, waaronder Nederland, de tegenstellingen snel toenemen. En er is nog meer slecht nieuws: velen verwachten dat het de komende vijf jaar niet goedkomt. Wat dan zeker niet meehelpt, is het gebrek aan vertrouwen in instituties: de overheid, media, belangengroepen, bedrijven. Die zouden juist moeten helpen verschillen te overbruggen."

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Tot mijn verbazing worden bedrijven nog het meest vertrouwd. 86% van de mensen in Nederland vertrouwt zijn of haar werkgever, terwijl maar 51% het in de overheid ziet zitten. Het onderzoek laat ook zien dat mensen verwachten en wellicht hopen dat ondernemers zich uitspreken over zaken als klimaatverandering en diversiteit, en daar ook naar handelen. Het liefst samen met overheden, op basis van wetenschappelijke, objectieve inzichten. Je zou dus denken dat werkgevers bij uitstek de partij zijn die het land weer kunnen verbinden.

Ik zie u fronsen. Want de afgelopen weken hebben werkgevers en hun belangenclubs niet echt hun best gedaan om voor het algemeen belang op te komen. Volgens VNO-NCW moeten we oppassen dat we niet alle bedrijven uit Nederland wegjagen met een verslechterend vestigingsklimaat. En het jaar begon met topman Berdowski van Boskalis, die dreigde het land te verlaten als de overheid bedrijven verplicht te controleren wat er in hun aanleverketen gebeurt. Beide niet echt een teken van besef van toegenomen maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het zou een vanzelfsprekende taak van ondernemersclubs moeten zijn om ook te lobbyen voor het maatschappelijk belang.

Op langere termijn werkt dat niet, voor niemand. De toekomst van ondernemend Nederland is gebaat bij een land dat functioneert. Daarom zou het een vanzelfsprekende taak van ondernemersclubs moeten zijn om niet alleen te lobbyen voor het eigen belang, belastingklimaat en voordeeltjes voor ondernemers, maar ook voor het maatschappelijk belang. Want een solide infrastructuur, een goed opgeleide bevolking, een samenleving die vertrouwen heeft in de toekomst, dat zijn factoren die voor betere werknemers en klanten zorgen, en daarmee het succes van ondernemers bepalen. Je kunt een discussie over het vestigingsklimaat vernauwen tot wat je op de bankrekening ziet, je kunt het ook verbreden tot alles waar bedrijven ook voordeel bij hebben. En dat kost geld. Daar moet eenieder aan meebetalen, ook het bedrijfsleven.

Laten we daarom hopen dat de volgende keer dat VNO-NCW bij de regering op bezoek gaat, de werkgeversorganisatie het eigen rapport over brede welvaart nog eens afstoft en dan samen bespreekt wat daarvoor nodig is.

 

Hans Stegeman is hoofdeconoom en strateeg bij Triodos Investment Management en publiceerde deze column ook in het Financieele Dagblad.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

1 gedachte over “Hans Stegeman: Ondernemers hebben de troef in handen”

  1. Harrie Kiekebosch
    Harrie Kiekebosch

    Als het de samenleving goed gaat, gaat het de ondernemer goed. Een onderneming die investeert in zijn (lokale) omgeving, zorgt er voor dat mensen er graag (blijven) wonen.
    Dat werkt in drie fases van het ondernemerschap:
    – jouw personeel blijft of komt graag wonen in een fijne samenleving;
    – lever een product dat de samenleving ten goed komt;
    – in een lekker lopende samenleving heb je de beste afzetmarkt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *