Harrie Kiekebosch: ChatGPT geeft je vliegensvlug de juiste argumenten, maar wie is de bron?

Ik ben vermoedelijk een atypische docent. Zo ga ik ervan uit dat een student de dingen die hij tijdens een toets spiekt, veel beter onthoudt dan wanneer hij het uit zijn hoofd geleerd had. En ik controleer ook niet op plagiaat plegen. Enerzijds omdat de voorzitter van het College van Bestuur de stelling inneemt dat iedereen op de hogeschool zich aan rookregels houdt en dat controle dus niet nodig is. Die lijn trek ik door naar plagiaat: studenten kennen de regels, dus zullen wel geen plagiaat plegen. Anderzijds omdat ik toch wel belazerd word, misschien nog wel meer dan als ik streng controleer.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Er zijn ook wel nadelen natuurlijk. Een daarvan is een heel grote: de teksten missen iedere bronvermelding. Ik heb het al wel vaker aangehaald: de eerste zichzelf benoemde journalist Herodotus stelde zich als belangrijkste onderzoeksvraag: wie is het die mij dit zegt. Bij ChatGPT heb je daar geen idee van.

“Ik omarm daarom ChatGPT, goh wat makkelijk is dat: zo’n computer die met je meedenkt, teksten voor je schrijft, argumenten op een rijtje zet. Ik heb er inmiddels diverse oefeningen mee gedaan. Bevalt goed.”

Zo heb ik ChatGPT gevraagd een artikel over de nadelen van alcohol te schrijven. Daar kwam die best redelijk uit. Met goede opbouw van het artikel, leuke structuur van hoofdthema’s die hij dan weer onderverdeelde in subthema’s. ChatGPT had in vijf seconden de juiste onderwerpen in een best leuk verhaaltje verpakt. Maar toen ik hem vroeg over voordelen van alcohol te schrijven, leverde GPT daar ook binnen tien seconden een tekst over aan, die qua structuur goed in elkaar zat, met argumenten die vanuit het voor-kamp gemeengoed zijn. Hij heeft namelijk alles wat er op internet staat, tot zijn beschikking en draait wat u vraagt.

Instructie aan ChatGPT: Schrijf een column tegen het gebruik van alcohol
De schadelijke effecten van het gebruik van alcohol zijn bekend. Het is een kwestie van gezond verstand om te weten dat als je alcohol gebruikt je je lichaam en geest schaadt. Alcoholmisbruik leidt tot problemen met de gezondheid, sociale relaties, financiën en werk. De kosten van alcoholmisbruik, voor de persoon die het gebruikt en voor de samenleving, zijn veel te hoog.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen alcohol gebruiken. Soms gebruiken mensen alcohol om te ontspannen, zichzelf te vermaken of zichzelf te verliezen in de momenten waarin ze zich vervelen. Hoewel dit een begrijpelijke impuls is, is het niet de meest gezonde manier om te gaan met verveling of stress. Er zijn veel gezondere manieren om met stress om te gaan, zoals oefening, meditatie of gesprekken met vrienden.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de schadelijke gevolgen van het gebruik van alcohol. Als je alcohol gebruikt, drink dan met mate en drink geen alcohol als je jonger bent dan 21 jaar. Als je al alcohol drinkt, drink dan nooit meer dan één standaardglas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Ook is het belangrijk om niet te drinken als je zwanger bent of voertuig bestuurt.

Als we allemaal verantwoordelijk omgaan met alcohol, kunnen we de schadelijke effecten ervan beperken en de kosten voor de samenleving verminderen. Laten we daarom verstandig omgaan met alcohol en een gezond en verantwoordelijk leven leiden.

Instructie aan ChatGPT: Schrijf een column voor het gebruik van alcohol
Alcohol is een van die dingen waarvan we allemaal weten dat het niet goed voor ons is, maar waarvan we toch allemaal af en toe genieten. Het is een kleine verwennerij die we onszelf gunnen. Het is een manier om wat ontspanning te vinden na een lange werkdag, of om iets te vieren. Het is een manier om verhalen te delen met vrienden en familie, of om gewoon eens lekker te relaxen.

Als je de mogelijkheden van alcohol verkent, kun je je eigen unieke manier vinden om ervan te genieten. Er zijn zo veel verschillende soorten drankjes, van zacht zoals wijn, tot sterk zoals whisky. Er zijn zoveel smaken en combinaties om uit te kiezen. Sommige mensen kiezen ervoor om de combinatie van verschillende drankjes te proberen, terwijl anderen voor een iets eenvoudigere aanpak gaan.

Ongeacht je manier van genieten, alcohol kan een geweldige manier zijn om je avond wat extra kleur te geven. Het is een manier om je te helpen ontspannen, om je dingen vanuit een ander perspectief te laten zien, of om gewoon een leuke tijd te hebben met vrienden. Het is een manier om je te helpen om na een lange week even helemaal te ontspannen.

Het genot van alcohol mag niet overschat worden. Het is belangrijk om je te realiseren dat als je te veel drinkt, je je gezondheid kunt schaden. Maar als je het verstandig aanpakt, kan een beetje alcohol je leven een stuk leuker en interessanter maken.

Dus neem eens een glas, zet je schrap, en geniet van de magie en het genot van alcohol.

Wie is het die mij dit zegt. Ik betrapte me er op dat ik die vraag niet had bij het stukje tegen alcohol, wel bij dat tweede pro-stukje. Daar begint de valkuil al. Als je het er mee eens bent, knik je instemmend. Ben je het er mee oneens, word je wantrouwend. Dat is extra gevaarlijk als je niet weet wie de boodschapper is én het drijft je verder in je eigen bubbel. In het geval van alcohol krijg je bij de nadelen standpunten vanuit bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Bij de voordelen worden je vast ook de standpunten gepresenteerd van de alcohollobby. Als je je een beetje in de wereld van de lobby verdiept, stemt dat niet vrolijk. Neem het tv-programma ‘Wie de boer niet kent’ van RTL. RTL doet alsof wij de boer leren kennen via dat programma. Maar de productie wordt betaald door Europa’s grootste kalverslachterij, leverancier van gewasbestrijding, makers van royaal tweehonderd soorten kazen en bedrijven die stalbenodigdheden aan boeren verkopen. In vaktaal zijn dat de ‘erfbetreders’ en die hebben vaak niet het beste op met de boer in transitie, zoals Europa die via ‘from Farm to Fork’ in de toekomst graag ziet. Die erfbetreders zien het liefst boeren die tegen de klippen op groeien, want hoe groter de landbouwindustrie, hoe meer die erfbetreders verdienen.

Dan de voordelen

Iedere nadeel hep z’n voordeel, ook hier. Als die atypische docent, vind ik het een uitdaging met mijn studenten juist op zoek te gaan naar die voordelen die je uit de nadelen kunt peuren. Je stelt ChatGPT een vraag en vervolgens ga je die tekst analyseren. Welke argumenten gebruikt ChatGPT? Waar zou die ze vandaan halen? Hoe worden die argumenten door anderen gewikt en gewogen? Dat is voor aankomend communicatiedeskundigen en journalisten razend interessant en verdomde leerzaam! Het onderwijs verschuift dan van zelf maken van teksten naar leren teksten op hun merites te waarderen en de argumenten in volgorde van belang te zetten.

Ik zie het als een voordeel dat je heel snel alle argumenten die ertoe doen in een kwestie op tafel krijgt. Zo vroeg ik ChatGPT een verhaaltje te schrijven over de toekomst, maar wel hoopvol. Tien seconden verder heb je dan een verhaaltje dat leest als een horoscoop, zo’n stukje tekst dat altijd wel kan uitkomen, maar wel met de thema’s die ertoe doen.

Het was een koude, donkere decemberdag in 2105. De hele wereld leek op het einde af te stevenen. Hoog op de heuvels stonden de torens van de vervallen steden, waar eens een welvarende samenleving had geleefd. Maar de wereld was aan het veranderen. Er was een kleine groep mensen die zich richtten op de toekomst, die de veranderende wereld met vertrouwen tegemoet zagen. Zij geloofden dat er iets beters achter de donkere wolken moest zijn. Met veel werk en toewijding hadden deze mensen vele technologische veranderingen geïmplementeerd. Ze hadden de energie-efficiency verhoogd, schone energie bevorderd, nieuwe landbouwtechnieken ontwikkeld en vervuiling verminderd. Ze boden ook onderwijs en opleiding aan, zodat iedereen kon leren omgaan met de veranderende wereld. De toekomst leek plotseling veel minder donker. De wereld begon te herbronnen, vriendschappen en verbindingen werden hersteld. Een nieuwe generatie stond klaar om de wereld te veranderen en op een duurzame manier te beheren. Er was hoop in de lucht. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn, maar het zou beter worden. De toekomst zou een betere, mooiere en vreugdevollere plek zijn voor iedereen.

Het lijkt wel of ChatGPT Geluk Centraal ontdekt heeft.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *