Hoogleraar Klaas van Egmond stelt dat we als diersoort met iets meer denkvermogen, de plicht hebben het klimaat in bedwang te houden

In een interview over de klimaatcrisis en onze samenleving stelt Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar hij Milieukunde en Duurzaamheid als specialiteit heeft, dat zolang we denken dat we gelukkig worden van steeds maar meer spullen kopen en zolang we denken dat de oplossing voor de klimaatverandering wel met techniek opgelost gaat worden gaat het niet goed komen met de klimaatdoelen die we moeten bereiken als we onszelf als diersoort op deze aarde willen blijven handhaven.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Onze economie is nog steeds gebaseerd op slavernij terwijl het alternatief een fijn sociaal leven is. We hebben onze excuses aangeboden voor ons slavernijverleden. Maar de manier waarop we nu nog steeds onze economische groei inrichten kent veel overeenkomsten met die VOC-mentaliteit. We importeren ‘spullen’ die door mensen in lage lonen-landen zijn gefabriceerd. En we importeren arbeidsmigranten om hier de economie draaiende te houden. In beide gevallen bieden we erbarmelijke arbeidsomstandigheden aan. En de winst komt terecht bij aandeelhouders, niet bij de gemeenschap.

Van Egmond stelt dat we de laatste dertig jaar niks meer doen om het klimaat te redden. Hij heeft voor het RIVM stapels rapporten geschreven, maar sinds het neoliberalisme zijn entree gedaan heeft, werken meer onderzoek en meer metingen alleen maar vertragend: laten we nog eens een keer onderzoeken. Laten we kijken of we met technische oplossingen de problemen te lijf kunnen gaan.

Groei is nergens voor nodig

Intussen blijven we maar grondstoffen én arbeidsmigranten importeren om aan de behoefte tot economische groei te voldoen. Nederland is verworden tot een industrieterrein, de infrastructuur kan onze groei niet meer aan, maar ook de lucht vervuilt. Er zijn grenzen aan de groei waarvan de winst alleen maar in de zakken van de aandeelhouders komt. Al dertig jaar is ‘de man in de straat’ niet beter geworden van de voortdurende economische groei.

En dat terwijl die groei nergens voor nodig is. We dénken wel dat we die groei nodig hebben om steeds maar gelukkiger te worden. Maar we worden niet gelukkiger van meer spullen. In tegendeel, we vervreemden ons van ons zelf, we verwaarlozen onze sociale contacten, we werken ons een slag in de rondte terwijl we vereenzamen. Dat maakt ons juist ongelukkig!

Van Egmond ziet het er niet van komen dat we ons zelf in bedwang gaan houden. Daarom stelt hij een heffing voor op CO2. Dat we voor iedere dienst en van ieder product de CO2-uitstoot doorberekenen in de prijs. Vliegen naar Bali wordt dan een stuk minder interessant. Een vakantie naar Drenthe wordt dan ineens wel leuk! Vlees wordt duurder, vegetarisch eten juist goedkoper én gezonder!

Van Egmond vindt ook dat we als diersoort met iets meer denkvermogen dan andere dieren, de plicht hebben het klimaat in bedwang te houden.

Je kunt je daarbij afvragen hoe erg andere planten en dieren het vinden wat we aan het doen zijn. Soorten passen zich aan of kiezen een andere plek op aarde om verder te leven. Als dat niet lukt sterven ze uit. Aanpassen gaat voor de mens niet lukken. Op een andere plek op aarde zoeken, daar sluiten we – als grootste uitstoters van CO2 – zelf onze grenzen voor. Dus als we verder niks doen en hopen op technologie, dan is uitsterven wat ons rest.

Of we passen onze levensstijl aan, buigen de economische groei om naar ‘degrowth’, stoten daardoor minder CO2 uit, hoeven minder te hard te werken en houden daardoor meer tijd over voor een fijn sociaal leven!

Bekijk hier het door filmmaker Merijn Koelink geproduceerde interview met Klaas van Egmond.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *