Kees Klomp: Geluk nastreven is een universele menselijke bezigheid

Wij mensen willen allemaal gelukkig zijn. Hoe verschillend we als mensen ook mogen zijn, we delen hetzelfde geluksstreven. Geluk speelt dan ook de hoofdrol in Betekeniseconomie. De inrichting van de economie is expliciet een middel om zo maximaal mogelijk menselijk geluk te veroorzaken. Dat betekent dus dat economie wat mij betreft een expliciet existentiële aangelegenheid is.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

En dat maakt het artikel ‘Are these really the world’s happiest countries?‘ een erg relevant. Ik deel de kritiek die erin wordt gegeven op het huidige geluksonderzoek. Het artikel constateert – terecht – dat er nogal wat hiaten zitten in geluksonderzoek, want hoe is het mogelijk dat depressie en zelfmoord vooral hoogtij vieren in landen die als de gelukigste landen ter wereld worden gemeten?! Ik denk zelf dat het probleem niet zit in de kwaliteit van de onderzoekers en/of hun onderzoeksmethoden. Ik denk dat het probleem schuilt in de definitie van geluk. De dominante definitie van geluk is westers.

Geluk is voor heel veel mensen synoniem aan plezierige leefomstandigheden.

Als we mensen vragen of ze gelukkig zijn, is hun antwoord vaak een variant op ‘ik ben tevreden met mijn leefomstandigheden’. Het is zo gezien ook allesbehalve verrassend dat mensen in rijke landen zeggen gelukkig zijn; er is alle aanleiding voor – materiële – tevredenheid over de leefomstandigheden.

Westers geluk draait zeer nadrukkelijk om de afwezigheid van lijden. Zo lang het leven leuk is, zijn we er tevreden over. En dus gelukkig. Maar je kunt ook anders – oosters – naar geluk kijken. De oosterse interpretatie van geluk focust niet op omstandigheden maar op vaardigheden. Het beschouwt lijden als een inherent onderdeel van de menselijke conditie, en ziet geluk vooral als een vaardige manier met het omgaan met die werkelijkheid. Geluk is het vermogen tot verzoening en liefdevolle omarming van het inherente lijden. Het draait niet om tevredenheid maar gelijkmoedigheid. En zo gezien ontstaat er een heel ander plaatje. Ik ben benieuwd hoeveel gelukkige mensen nog gelukkig zijn als de leefomstandigheden hen niet langer gunstig gestemd zijn?!

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *