Soms lijkt het erop dat we van de ene in de andere transitie vallen: bestuurstransitie, energietransitie, zorgtransitie, etc. etc., noem ze allemaal maar op. Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat de maatschappij op diverse vlakken op een doodlopend spoor zit. Als Geluk Centraal onderschrijven we dat. Ook wij vinden dat er veel moet – én kan – veranderen. Toch kijken we ook met enige verbazing naar die transitiedrang. En dan vooral naar (het ontbreken van) de grondvragen die daar over gesteld worden: waarom moet je veranderen, hoe moet je veranderen en nu ook: wie moet zo’n verandering gaan leiden.
Zo ging het Bij Op1 in een discussie over de energietransitie. En dan specifiek over hoe die aangestuurd moest worden. De vraag werd gesteld of vrouwelijke leiders bij die transitie niet voor een beter resultaat zouden zorgen. Onder andere Rutger Bregman reageerde op die vraag. De algemene conclusie was dat we een mix van leiders nodig hebben. Feminiene voor het juiste gevoel en masculiene voor de grote beslissingen. Daar kwam het ongeveer op neer.
Niet allemaal losse transities maar één allesomvattende
Bij Geluk Centraal gaan we veel verder. We moeten helemaal stoppen met denken in soorten leiders. Dat frustreert alleen maar de oplossingen. En houdt bijna automatisch in dat we problemen ‘Top Down’ benaderen. Ook moeten we stoppen om iedere transitie als een losstaand geheel te beschouwen. Volgens ons is er namelijk één allesomvattende transitie nodig en wel die van Welvaart naar Welzijn.
Niet focussen op economie en groei maar op geluk. En dat geluk moet dan op een eerlijke manier verdeeld worden over iedereen die een onderdeel van onze maatschappij vormt. Het kan niet anders dan dat je – als je zo naar de toekomst kijkt – problemen ‘Bottom Up’ gaat benaderen en het traditionele man-vrouw denken loslaat.
Als je geluk voor iedereen nastreeft gaat het namelijk niet meer over vrouwtjes of mannetjes en de verschillen daartussen. Het gaat over hoe de maatschappij alleen maar gelukkig wordt als dat op gelijke wijze voor iedere man/vrouw/hen geldt. En als we dan al moeten zeggen wat voor leiders we bij die allesomvattende transitie nodig hebben dan is wat ons betreft het antwoord: ‘dienende leiders’ (én een dienende overheid). Het gaat immers om de maatschappij in zijn geheel en niet over de bovenkant daarvan alleen.