Mia Nijland : De bedoeling

Het is de derde zaterdag in september, sterfdag van André Hazes. De avond nadert en een flinke regenbui zorgt ervoor dat ik de schemerlampen al vroeg aandoe. Ik nestel me op de bank en pak mijn nieuwe boek: ‘Voor ieder wat waars’ van Rob Wijnberg. Een boek over hoe waarheid ons verdeelt en ons ook weer kan samenbrengen. Omdat ik binnenkort naar zijn theater voorstelling ga lijkt het me fijn om wat ingelezen te zijn. Het is tenslotte een heel thema dat hij aanpakt. Na een uurtje lezen stop ik ermee. Even weer naar het hier en nu: lui, regen en schemer. Geheel in sfeer pak ik de zapper en zet ik de tv aan. Raak! Ik word meegenomen in de politieke stand van zaken...

Interessant? Deel het artikel

Foto: Ingmar Timmer | Mia Nijland
Foto: Ingmar Timmer | Mia Nijland

Ik kijk naar een samenvatting van de partijcongressen vandaag. Politici profileren zich op hun eigen wijze met snelle oneliners en gewaagde standpunten. Maar is dat het dan?  Nieuwe politiek is toch meer dan een goed voorkomen en nieuwe standpunten, het gaat toch ook om een nieuwe benadering en aanpak op een nieuwe manier? Nieuw als met elkaar, in plaats van over elkaar en tegen elkaar. Nieuwe politiek richt zich toch op gezamenlijke belangen en niet op eigen belangen. En dat is volgens mij het meest ingewikkelde op dit moment in onze samenleving.

Nieuwe politiek gaat niet eerst over poppetjes en over vorm maar over inhoud. Nieuwe politiek betekent aandacht voor hogere thema’s zoals natuur en ethiek. Het vraagt om een gedegen nieuw fundament, een nieuwe koers en nieuwe oplossingen. Nieuwe politiek richt zich op de essentie van het leven. Op kernwaarden die ons als mensen mens laten zijn en die ons met elkaar verbinden. Waarden zoals samen leven in gezondheid en geluk, op een fijne woonplek, zonder armoede, in een groene en gezonde leefomgeving. Die kernwaarden, daar zijn we het toch wel over eens?! En dat het niet vanzelf gaat toch ook?

Ongemakkelijk hè en ja en dan valt al het politieke gewauwel van nu, in het niet. Langer vechten om aandacht en stemmen, het heeft geen zin, het is zelfs zwaar gênant. Die oude politiek leidt af en daar hebben we eigenlijk met z’n allen last van. We zijn mijlenver afgedwaald van de kern. Het werkt niet langer, ontstijgen dus. ‘Kappen die kerstboom!’ zoals Annemarie van Gaal zegt. Geen nieuw hoofdstuk in nieuwe tijden, maar een nieuw boek met nieuwe politiek. Nieuwe politiek start bij de kernwaarden van leven, want ze doen ertoe, voor iedereen. Ze geven richting aan leven voor iedereen. Als we dit onder ogen durven zien, zie je dat elk (partij)standpunt daar ondergeschikt aan is. Het begint met eenheid onder politici die zich met kennis van zaken inzetten voor alleen die gezamenlijke belangen. Als je dat niet doet, moet je je terugtrekken. Het betekent ook dat andere prioriteiten worden gesteld dan nu en verantwoordelijkheden worden beter verdeeld tussen landelijk en regionaal.

Met de kernwaarden centraal kunnen de Chemoursen en Datasteels niet langer hun gang gaan en worden zij  op stel en sprong tot stilstand gebracht, zolang ze buiten de menselijke maat te werk gaan. Het is van de gekke dat het nu afhangt van onverschilligen in maatpak zoals Bénédicte Ficq hen noemt. We worden gestuurd door egoïstisch gefragmenteerd beleid en doorgeschoven verantwoordelijkheden.

Serieuze aandacht voor de kernwaarden doet je nadenken over fossiele brandstoffen, big pharma, productiedenken, voedingsmiddelenindustrie, toeslagen enz. Het doet je beseffen dat leefbaarheid niet alleen voor de nieuwe generatie van belang is maar net zo goed voor ons. Lieve mensen, we kunnen niet meer om nieuwe politiek heen.

Nieuwe politiek gericht op kernwaarden betekent ook goede overheidsaansturing van bijvoorbeeld gezondheidszorg. Positieve gezondheidszorg met een splitsing tussen gezondheid en zorg en wettelijk vastgestelde gezondheidsdoelen. Gezondheid en preventie worden rode draad in het grote plan en aanpak. De langdurige zorg wordt uit het verdomhoekje gehaald en krijgt structureel meer aandacht en perspectief. (Ervarings)deskundigen worden gehoord en het Integraal Zorgakkoord gehanteerd.

Nieuwe politiek ontfermt zich per definitie over het welzijn van mensen en dat betekent dat zorg niet langer een vies woord is. Zorg voor jezelf, zorg voor elkaar, zorgzaamheid het zal allemaal meer vorm krijgen omdat het belangrijk wordt gevonden en omdat het de bedoeling van ons leven is. Nieuwe wijn en nieuwe zakken, alleen met echt nieuwe politiek investeren we in de bedoeling en bruto nationaal geluk. Wat weerhoudt ons nog? Zeg maar niets meer.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *