Mia Nijland zet geluk centraal

Wat maakt het leven de moeite waard? Deze slotvraag stelt Mathijs van Nieuwkerk altijd aan zijn hoofdgast na een vaak leuk gesprek. Die vraag op de valreep, doet beroep op de diepste gevoelens en drijfveren van zijn gasten. Een snel antwoord doet de inhoud tekort, maar een snel antwoord moet, want de tijd zit erop. Jammer en toch inspireert het. Ik spiegel de antwoorden vaak aan mijn eigen waardering van het leven.

Interessant? Deel het artikel

Mia Nijland

Jan Rot vindt het leven de moeite waard want het klopt van geen kant, zo zegt hij. Hij vindt het de moeite waard ondanks zijn naderende einde. Hoe hij hiermee omgaat, dwingt respect af en geeft een bijzondere kleur aan de beleving van geluk. ‘Ik hou van jou, maar jij houdt ook van mij’. Als hij zingt over die wederkerigheid, raakt hij zichzelf en mij. Een indringend en mooi fragment uit een triest verhaal van een mooi mens. Wat een verdriet en wat een geluk! Hoe hij bij Mathijs zijn vertaalde versie van ‘Halleluja’ brengt, omringd met een groot koor, is indringend, is geluk. Verdriet en geluk het ligt dichtbij elkaar. Het brein en gevoel ook. Geluk is misschien wel het vinden van evenwicht.

Ik vind het leven meer dan de moeite waard. Ik voel me gelukkig door alledaagse dingen. Zoals lekker buiten zijn, een wandeling, fijne muziek, een goed boek, iets lekkers koken en samen eten. Soms tref ik een speciaal geluksmoment, zoals gisteren. Ik ontving een berichtje van een lange afstandsvriendin uit Polen. Ze stuurde me een foto van zo’n 20 jaar geleden, waar ze samen met onze dochter op staat. Een foto die gemaakt is toen ze een week onze gast was, tijdens een internationaal dansfestival. Het was voelbaar dat de foto warme gevoelens opriep bij ons beiden, een diep gevoel van connectie, mede mogelijk gemaakt door facebook. Ze vertelde over de vluchtelingen die haar land binnenkomen, over het leed en dat het met henzelf goed gaat. We sloten af met een hartje.

Het leven is de moeite waard. Mijn werk speelt daar voor mij een grote rol in. Hier ervaar ik geluksmomenten door een mooie opdracht, dankbare ouders, een blij kind, een lief mailtje. Het maakt me gelukkig als ik met hart en ziel kan bijdragen aan een stukje kwaliteit van leven van kind en gezin. Geluk is aandacht en erkenning. Omdat ik ‘de gezondheidszorg’ een centrale plek in onze samenleving toewens, is het fijn om daar met anderen over te sparren. Een vitale zorgsector als spil van onze samenleving, los van hokjes en toegankelijk, zonder welke drempel dan ook. Zorg die, hoe intensief ook, altijd uitgaat van positieve gezondheid, omdat eigen invloed en perspectief zo belangrijk is. Je samen sterk maken voor deze ambitie, dat is geluk.

‘Als je maar gelukkig bent en dingen doet waar je blij van wordt’. Ik voel me gelukkig als ik mijn kennis kan benutten, mijn levensvisie nastreef en als mijn creatieve geest de ruimte krijgt. Als ik optrek met gelijkgestemden en we de diepte ingaan, relativeren met humor en verhalen optellen. Het toppunt van geluk is als er dan iets moois ontstaat. Inzichten om te delen, die van waarde zijn voor de samenleving. Een samenleving waarin het uiteindelijk draait om gezondheid en liefde, vrede en geluk.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *