Nu er tekorten dreigen zouden we wel eens weer kunnen gaan sparen

Roland van der Vorst: "Als er overvloed is hoef je niet te sparen, kun je delen. Maar als er schaarste is wil je dingen bezitten, voor het geval dat. Roland van der Vorst voorziet daarom een verandering van economisch gedrag."

Interessant? Deel het artikel

Foto: Roland van der Vorst
Foto: Roland van der Vorst

We gaan van bezit naar toegang, was lange tijd het mantra. We hoefden geen auto, we zouden er allemaal een leasen. We hoefden geen stofzuiger meer te bezitten, we namen een abonnement.

En toen kwamen de tekorten. Aan grondstoffen, voedsel en energie. Mensen draaien de thermostaat naar achttien graden.
Nu de schaarste terug is, is het maar de vraag hoe de toekomst van de platform- economie eruitziet.

Met name de business-to-business- platforms zullen daar last van gaan krijgen. Want wat doe je als je je voorraad wilt veiligstellen? Je gaat eigen voorraden aanleggen. Je neemt je toeleveranciers over. Je maakt je juist minder afhankelijk van platforms. Je gaat van toegang naar bezit.

De afgelopen tijd zochten bedrijven naar overnames om het assortiment te verbreden, de zogenaamde horizontale integratie. Dat past in een tijd van overvloed: er was veel aanbod dat makkelijker aan het assortiment kan worden toegevoegd.
De komende tijd zal waarschijnlijk in het teken staan van verticale integratie: het overnemen van concurrentie in de keten zodat je de bevoorrading en afzet in eigen hand hebt. We gaan niet alleen van toegang naar bezit; het uitbreiden van bezit maakt ook plaats voor het veiligstellen ervan.

 

Roland van der Vorst is Head of Innovation bij de Rabobank en publiceerde deze column ook in het Financieele Dagblad.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *