Oneindige economische groei is niet mogelijk, ook niet als die groen is

DeGrowth is een term die gaat over de groei van ‘de mens’, over het groeien van je welzijn, van je geluk in je leven. Het is een ook beweging die duidelijk wil maken dat de groei van de economie, zoals we die nastreven ons van kwaad tot erger leidt. Ook als die groei groen is.

Interessant? Deel het artikel

UN Sustainable Development Goals, 2015. Foto: United Nations.
UN Sustainable Development Goals, 2015. Foto: United Nations.

Er zijn over weinig woorden zó veel misverstanden, als over DeGrowth. Een groot deel van de mensen schiet alleen al bij het woord in de stress, en neemt niet eens de moeite om de filosofie erachter goed en grondig te bestuderen; want dan zouden diezelfde mensen ontdekken dat het een zéér realistische visie op de toekomst is. Véél realistischer dan de groene groei-strategie die ons door politici en bedrijfsleven wordt voorgespiegeld; die blijkt op meerdere manieren namelijk volledig onrealistisch. De vermeende decoupling is wetenschappelijk gezien gebouwd op drijfzand, en ook de inschatting van de benodigde grondstoffen komt niet overeen met de beschikbaarheid daarvan.

Het heeft er dus véél meer schijn van dat we moeten accepteren dat oneindige economische groei niet mogelijk is op een planeet met begrenzingen; de grenzen aan groei zijn gewoon bereikt, en we zullen ons daar naar moeten gedragen.

Maar dat is allesbehalve het eind van de wereld. Het idee dat ons welzijn en welbevinden ineenstorten bij minder materiële welvaart is misschien wel de grootste illusie van deze tijd. En hetzelfde geldt voor het krimpen van bedrijven. Bedrijven koesteren de illusie dat groeien moét, en dat krimpen het equivalent van sterven is.

Niets is minder waard! In deze geweldige paper laat Jennifer Wilkins zien dat DeGrowth een kans is! Bedrijven kunnen júist floreren middels DeGrowth!

The DeGrowth Opportunity. Woorden zijn belangrijk!

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *