Pieter, kunnen we praten?

Pieter Omtzigt staat aan de vooravond van meewerken aan een kabinet met een voor racisme veroordeelde persoon die zijn partij leidt als een dictator. Je zult het maar op je geweten willen hebben…

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

We hopen dat dit bericht je bereikt in een moment van rust en reflectie. De situatie waarin we ons bevinden, roept vragen op die niet langer genegeerd kunnen worden. De koers die we nu dreigen te varen, baant zich een weg door een landschap van politieke compromissen die de fundamenten van onze samenleving dreigen te ondermijnen.

Het vooruitzicht van samenwerken met een persoon die veroordeeld is voor racisme en leiding geeft als een dictator, doet het morele kompas schudden. Is dit werkelijk de weg die we willen bewandelen? Is dit de erfenis die we achter willen laten?

Ons kabinet in wording is een brouwsel van PVV, VVD, BBB en NSC

Ons aanstaande kabinet lijkt een collage te zijn van partijen die elk hun eigen agenda nastreven, zonder oog te hebben voor de bredere belangen van onze samenleving. De PVV, met zijn enkele lid, lijkt eerder een monoloog dan een dialoog. De VVD, die haar prioriteiten lijkt te leggen bij degenen die al bovenaan de ladder staan. De BBB, die schijnbaar alleen oog heeft voor agrarische belangen, en de NSC, die ons nieuwe sociale contracten beloofde maar dreigt af te glijden naar populistische verleidingen.

In deze tumultueuze tijd is het misschien juist nu dat we moeten terugkeren naar de kern van het debat, naar de essentie van waar het echt om draait.

Ons kabinet in wording is een brouwsel van PVV, VVD, BBB en NSC. Daarvan kun je zeggen:
–  dat PVV maar één lid heeft: Geert Wilders, al die mensen in de Tweede Kamer zijn geen volksvertegenwoordigers, ze hebben naar de pijpen te dansen van Wilders.
– dat VVD bewezen niet het beste voor heeft met de zwakkeren van de samenleving. Je moet gewoon beter je best doen om er te komen.
– dat BBB alleen maar agro-industriële doelen heeft. Recent nog weer een tweet van Caroline nadat Jumbo beloofde niet meer te stunten met vlees-reclame. Kunnen arme mensen geen vlees meer eten, aldus het verlengstuk van reclamebureau ReMarkAble dat opdrachtgevers uit de vleesindustrie heeft die in de Quote 500 staan.
– dat NSC ons nieuwe sociale contracten beloofde. We weten nu welke dat zijn. Samenwerken met een meneer die ons minder Marokkanen belooft en de Islam een achterlijke godsdienst vindt.

Het zijn net mensen

Ter gelegenheid van 25 jaar schrijverschap van Joris Luyendijk geeft Uitgeverij Pluim zijn boeken uit in een speciale jubileumeditie, voorzien van een voorwoord van Xandra Schutte. Luyendijk geeft met zijn boeken stof tot nadenken. In ‘Het zijn net mensen’ doet hij een boekje open over de waardeloze manier waarop journalisten ons de wereld voorspiegelen, tot en met het in scène zetten van tot wanhoop gedreven mensen, schreeuwend in de camera, na weer een bombardement. Je weet dan zeker dat er geen snars klopt van hoe wij de Oekraïne-oorlog voorgeschoteld krijgen. In ’Dit kan niet waar zijn’ beschrijft hij het bankwezen in Engeland en vertelt dat het wél waar is: een verdorven systeem waar de uitspraak ‘mijn collega is naar de wc, maar hij kan ook ontslagen zijn’ aangeeft dat je per direct ontslagen kunt worden en dat je dus nooit en te nimmer voor lange termijn visies gaat. Je moet vandaag en morgen succes hebben!

Overmorgen is te laat

In ’Je hebt het niet van mij’ legt Luyendijk bloot hoe groot de invloed van lobbyisten is in ’s lands regering. Geholpen door De Telegraaf krijgen die voor elkaar dat het beste middel tegen files rekeningrijden niet wordt ingevoerd. En AH is vóór milieuzones, omdat de concurrentie nog geen elektrische busjes heeft. In ‘De zeven vinkjes’ legt Luyendijk uit hoe drie procent van de samenleving drie kwart van de machtsposities bezet: witte hoger opgeleide Nederlandse mannen. Recent onderzoek wees ook nog eens uit dat er niemand vaster in zijn bubbel zit, dat die mensen.

Maar Pieter, je kunt het best toch even ‘Kunnen we praten’ lezen.

Daar legt Luyendijk uit waarom hij niet op een populist als Wilders stemt. En dat is niet omdat de andere partijen hem zo goed bevallen. Niet bepaald! Jij met je NSC-contract bewijst hoe onbetrouwbaar jullie zijn. Precies dat wat jij doet, die volksverlakkerij, het land overleveren aan iemand die de ijskast vol moet zetten met zaken die grondwettelijk verboden zijn, dat beweegt Luyendijk om na te denken wél op de PVV te stemmen. Maar bij nader inzien doet hij het niet. Want Wilders geeft geen tekst en uitleg bij zijn standpunten. Die roept maar wat. Dat kan ook, want de PVV heeft maar één lid: Wilders. Geen partijcongres, geen feedback, geen wikken en wegen.

Die afslag gaat Luyendijk te ver. Maar de afslag die jij neemt verafschuwt hij ook. Het bewijst maar weer eens dat jullie helemaal losgezongen zijn van wat er echt in ons land aan de hand is.

Pieter, laten we praten. Laten we de moed hebben om onze overtuigingen te toetsen aan de harde realiteit van wat er op het spel staat. Laten we niet vergeten waar we voor staan en waar we naar streven als natie. De weg voor ons is misschien niet gemakkelijk, maar het is van cruciaal belang dat we blijven streven naar een rechtvaardige, inclusieve samenleving voor alle Nederlanders.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *