Rob Broekhof: Blij met de dynamiek tussen geluk en ongeluk

Rob Broekhof is een vrije denker en schrijft voor een volhoudbare / duurzame samenleving. "Acht levenslessen zijn essentieel voor mijn leven, nu en in de toekomst. Ik zie en lees ze dagelijks. Ik draag ze als “wegwijzer” in mijn portemonnee in de vorm van een kaartje ter grootte van een creditcard."

Interessant? Deel het artikel

Rob Broekhof wandelt met Lady de toekomst tegemoet. Foto: Marijke Klein
Rob Broekhof wandelt met Lady de toekomst tegemoet. Foto: Marijke Klein

 Tijdens mijn middelbare schooltijd borrelde bij mij de volgende zin naar boven: “Altijd ongeluk is zeer ongelukkig, maar dat wil niet zeggen dat altijd geluk, gelukkig is”. Vanaf dat moment leef ik met het besef dat geluk geen doel op zich is.

Geluk is bijvangst en manifesteert zich op talloze manieren. Zo zijn er veel mensen die zich helemaal gelukkig voelen op rustig water in hun vissersbootje. Anderen krijgen pas dat gevoel op het water tijdens het windsurfen bij windkracht zes op ruige golven. Bovendien, wat voor de één de hemel is, is voor een ander de hel.

Ongeluk is ook bijvangst. Geluk en ongeluk zijn beide onontkoombaar en zijn beide essentieel voor het leven. Geluk zonder ongeluk is geen leven.

De samenleving wordt gevormd door gedachten over verleden, heden en toekomst. Dat zijn jouw gedachten, die van mij en die van alle anderen.

Het is zoals het leren omgaan met zinvolle en zinloze gebeurtenissen in het leven. Vanaf mijn jeugd heb ik nagedacht over een antwoord op de vraag: “Wat is de zin van het leven?”. Dat antwoord kwam niet. Ik werd daar zelfs ongelukkig van. Er was een periode dat ik mij afvroeg of het wel een goede vraag was. Naast veel ‘zinvolle’ gebeurtenissen nam ik namelijk veel ‘zinloze’ gebeurtenissen waar. Echter, ik kwam tot het besef dat dit mijn eigen waarnemingen waren. Wat voor mij zinvol lijkt kan voor de ander zinloos lijken. Daardoor kwam ik uiteindelijk op volgende gedachte: “Het gaat niet om de zin ván het leven. Het gaat om zin ín het leven”.

Bewegen / dynamiek

Geluk en ongeluk geven beweging en leven is bewegen. Ik stel mij daar zo’n klassieke tweearmige balans bij voor. Wanneer er balans is, dan staan de twee armen stil. Als je dan maar één klein gewichtje van een schaal afhaalt, dan ontstaat er onbalans en gaan de armen heen en weer bewegen. Dat is de dynamiek in het leven. We bewegen telkens heen en weer tussen het ervaren van geluk en ongeluk en daar omheen zijn er alle andere mogelijke gevoelens en emoties die ons bezig kunnen houden.

Zolang het niet te lang duurt dat bewegingen te stabiel of te grillig zijn, kan dat het gevoel van geluk vormen.

Stabiliteit kan overigens wel een wat langere periode prettig aanvoelen. Zeker zolang iemands gemiddelde welzijnsniveau in die periode betrekkelijk hoog ligt. Beginnende blije windsurfers die nog genieten van elke nieuwe behendigheid die zij zichzelf aanleren, die houden het lang vol bij een lage windkracht op vlak water.
Grilligheid voelt over een langere periode doorgaans onprettig, zelfs op een betrekkelijk hoog gemiddeld welzijnsniveau. Daarom trekken uitstekende windsurfers hun grens boven een te hoge windkracht en te ruige golven. Die zijn dan te afwisselend; teveel pieken en dalen en te kort op elkaar.

Kortom, te lang stabiel of grillig is niet fijn. Het ervaren van geluk en ongeluk bij een welzijnsniveau dat voor het individu gemiddeld voldoende hoog ligt, is goed genoeg en soms puur geluk.

De rest

Op mijn ‘wegwijzer’ staan acht levenslessen. Zeven zijn in tekst beschreven. De allesomvattende levensles is grafisch weergegeven. Die weergave vormt mijn logo. Dat bestaat uit de gele achtergrond en het symbool dat vaak wordt verward met het Yin Yang symbool. Zwart-wit geeft tegenstrijdigheid weer en de gele achtergrond ‘de rest’.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het Yin Yang symbool is zwart-wit en laat zien: in zwart zit iets wits en in wit zit iets zwarts en alles tezamen vormt dat een dynamisch geheel. In het geval van geluk en ongeluk laat het Yin Yang symbool zien: “In geluk zit ongeluk en in ongeluk zit geluk en alles tezamen vormt dat een dynamisch geheel.

 

Mijn logo laat zien: In geluk zitten ongeluk en alle andere gevoelens. In ongeluk zitten geluk en alle andere gevoelens. In alle andere gevoelens zitten geluk en ongeluk. Alles tezamen vormt dat een dynamisch geheel.

Mijn logo gebruik ik vaker. Zo heb ik de doorsnee informatie op mijn visitekaartjes laten drukken op dezelfde achtergrond, dat symbool en met de tekst: ‘Naast waar en niet waar is er niet waargenomen’.
Let wel, dat ‘niet waargenomen’ zal oneindig groot zijn. Daarom is in mijn gedachte en mijn gevoel dat gele deel van mijn logo dan ook onbegrensd. Het houdt niet op bij de randen van dat kaartje. Dat geeft mij een immens gevoel van ruimte en vrijheid.
Verder had ik dat gele deel net zo goed een andere kleur kunnen geven. Het leven is niet óf zwart óf wit. Het is én zwart én wit én daarnaast zijn er een oneindig aantal kleuren.

Wat dat betreft zijn er een oneindig aantal mogelijkheden om mijn leven te “kleuren” en van alles te doen. En, ik weet dat ik niet alles tegelijk kan doen. Naast elke interne strijd die ik daarover in mijzelf voer, heb ik wel alle ruimte om te vinden wat ik de moeite waard vind.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *