Samen sterk: Geluk Centraal viert op ‘Dag van het Geluk’ twee jaar fundamenteel anders denken

De internationale 'Dag van het Geluk' is in het leven geroepen door de Verenigde Naties in 2012, symboliseert een wereldwijde erkenning van het belang van geluk en welzijn in het menselijk leven. Nederland, een land dat vaak hoog scoort op geluksschalen, stond ook dit jaar weer in de top 10 van het World Happiness Report. Maar initiatiefnemer Wim-Heerke Spronk begrijpt dat geluk meer is dan alleen een statistiek; het is een fundamenteel recht dat voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Algarve, Portugal
Foto: Algarve, Portugal

De Internationale Dag van het Geluk, in het leven geroepen door de Verenigde Naties in 2012, symboliseert een wereldwijde erkenning van het belang van geluk en welzijn in het menselijk leven. Nederland, een land dat vaak hoog scoort op geluksschalen, stond ook dit jaar weer in de top 10 van het World Happiness Report. Maar Spronk begrijpt dat geluk meer is dan alleen een statistiek; het is een fundamenteel recht dat voor iedereen toegankelijk moet zijn.

Vereniging Geluk Centraal is op 20 maart 2022 opgericht en heeft in het afgelopen twee jaar enorme stappen gezet. De visie van Spronk heeft vorm gekregen in concrete voorstellen en ruim 200 doorwrochte artikelen die de pijlers vormen van een nieuwe sociale revolutie. Zo is het concept van een basisinkomen omgedoopt tot een maatschappelijk inkomen voor iedere burger, van geboorte tot overlijden. Dit inkomen, gefinancierd door een maatschappelijke bijdrage (beter woord voor belasting) over alle inkomsten, zou moeten zorgen voor een stabiele basis waarop mensen hun leven kunnen opbouwen.

Maar Geluk Centraal gaat verder dan alleen economische hervormingen. Spronk en zijn team pleiten voor een radicale herziening van het politieke systeem. Door middel van burgerberaden en een vernieuwd stemproces wil hij de stem van het volk rechtstreeks laten doorklinken in het beleid. Het afschaffen van verkiezingen en het introduceren van partij-onafhankelijke ministers zijn slechts enkele van de vele innovaties die Spronk voorstelt om de politiek te decentraliseren en weer dienstbaar te maken aan de samenleving.

Waarom is een fundamentele systeemvereenvoudiging nodig?

Spronk begrijpt dat de uitdagingen waar we voor staan, zoals klimaatverandering, sociaalmaatschappelijke ongelijkheid en een overbelaste zorg, niet kunnen worden opgelost binnen het bestaande kader. Er is behoefte aan een nieuw paradigma, waarin welzijn en duurzaamheid centraal staan, in plaats van winst en macht.

Als individu heeft Spronk zijn visie en de kracht van collectieve actie samen met vooruitdenkers en mede-oprichters Harrie Kiekebosch en Mia Nijland omarmd. Hij roept op tot betrokkenheid en participatie van iedereen die gelooft in een betere toekomst.

De boodschap van Spronk is duidelijk: het leven is geen generale repetitie, en daarom is het aan ons om de verandering te zijn die we willen zien in de wereld.

Als we samenwerken, als we onze stem laten horen, kunnen we een samenleving creëren waarin geluk niet langer een privilege is, maar een recht voor iedereen. Laten we niet langer mopperen over hoe de dingen zijn; laten we samen bedenken hoe het kan, en laten we het dan doen. Want in de woorden van Wim-Heerke Spronk: “Het leven is tenslotte geen generale repetitie.”

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *