Slachterij en glastuinbouw zijn pijnlijk resultaat van ons economisch model waar de man op de straat niks beter van wordt

De president van De Nederlandsche Bank wil van slachterijen en glastuinbouw af. Waar bemoeit Klaas Knot zich mee! Hij heeft wel groot gelijk dat we met die waardeloze economie moeten stoppen. Maar zijn argument dat de lasten niet langer tegen de baten opwegen is geld gedreven en dát is pas waardeloos.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Om boze reacties te voorkomen: daar waar hierboven waardeloos staat, bedoelen we waarde-loos, zonder waarde. Je voelt dan al wel dat het gek is waarde alleen maar met geld te beoordelen. Voor je het weet opereren we alleen nog maar jonge bouwvakkers aan een versleten knie omdat een gepensioneerde bouwvakker verder toch geen waarde meer heeft. En zouden we slachterijen en glastuinbouw wel willen behouden als er nog winst uit te halen valt? Is het daarom dat we onze kleding zo goedkoop uit India en omstreken halen omdat het voor wat oplevert, ook al is de kleding die je nu aan hebt misschien wel gemaakt door kinderhanden?

Laten we het economisch model van Knot eens doorberekenen naar de consument: die eet zich ongezond aan het vlees en komt eerder in het ziekenhuis terecht. Wat kost dat wel niet. Moeten we dan ook de verkoop van vlees maar afschaffen? In de redenatie van Knot wel. De baten wegen niet tegen de lasten op! We hebben het dan nog helemaal niet over de import van krachtvoer, gebruik van kunstmest en landbouwgif, monotone percelen maïs en raaigras die de biodiversiteit van ons platteland vernietigen. Boeren importeren krachtvoer en exporteren het vlees. Wij blijven hier letterlijk met de shit zitten. Als Klaas Knot daar nu eens een kosten-baten-analyse van maakt…

Hadden we al gezegd dat gastarbeiders voor glastuinbouw (ten behoeve van producten die elders in de wereld gewoon op de volle grond groeien) en slachterijen zo’n 45.000 woningen bezetten en voor de rest vaak erbarmelijk slecht gehuisvest worden?

Klaas Knot is van de Nederlandse Bank. Gekozen na een sollicitatieprocedure, niet door democratisch stemmen. Misschien dat hij daarom met wat minder meel in de mond kan praten. Maar linksom of rechtsom blijft zijn zakelijke mening een geld gedreven standpunt.

Wij vinden megastallen, in razend tempo vet mesten, dierentransport, aan de lopende band intelligente dieren doden en een ongezond product op de markt brengen ook wel aanleiding eens naar slachterijen te kijken.

Fantoomgroei

Als we de economische aanvliegroute van Knot en de Nederlandse Bank tegen het licht houden bij sectoren waar het economisch gezien wél goed gaat, dan is het interessant het boek Fantoomgroei van Sander Heine en Hendrik Noten er eens bij te halen. Daar lees je dat alle economische groei in de zakken terecht komt van de rijksten. Als de man met de pet voor zichtzelf een kosten-baten-analyse maakt ten aanzien van economische groei en hij hanteert de definitie van Knot, dan moeten we misschien sowieso wel stoppen met groeien.

In Fantoomgroei leggen Heine en Noten uit dat bedrijven al jaren steeds meer winst maken, maar werkenden dat nauwelijks terug zien in hun portemonnee. “Zorg, onderwijs en politie zijn ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? Waarom accepteren we dat?” vragen ze zich af. “Omdat we er zelf in zijn geloven. We hebben een samenleving georganiseerd waarin een veilige en gezonde wereld ondergeschikt is gemaakt aan de groei van de economie.”

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *