Steven de Lira: Voor ons gevoel van geluk hebben we meer welzijn en een inclusieve wereld nodig

De industrieën waar we niet met de wereldtop aan meedoen zijn op twee handen te tellen. Maar wat heb je aan een succesformule als deze ons niet gelukkiger gaat maken en onze planeet niet beter? Steven de Lira vraagt zich dat af in dit artikel. Als er 'te' voor staat, is het niet goed.

Interessant? Deel het artikel

steven de lira scheikunde

Kennis, logisch denken, onderzoeken, goeie plannen en afspraken, kortom, de westerse culturele wijsheid waar wij trots op zijn, heeft ons welvarendheid gebracht, we zijn er meesters in geworden. Tegelijkertijd is het ook hetgeen waar wij nu kapot aan dreigen te gaan. Té veel onderzoek, té veel plannen en té veel kennis, zonder dat wij het doel voor ogen houden waarom eigenlijk.

Wat we hier in Nederland met elkaar aan het doen zijn, klopt maar het voelt niet helemaal lekker meer. Als klein landje doen we overal aan de top mee, met voetbal, met onze scheepswerven, de deltawerken, de chipindustrie, de medische industrie, in de designwereld, om maar even een aantal vakgebieden te benoemen. Ik kan nog wel even doorgaan. De industrieën waar we niet met de wereldtop aan meedoen zijn op twee handen te tellen. Onderzoeken en plannen in combinatie met onze poldermodel was tot dusverre een echte succesformule. Echter, wat heb je aan een succesformule als deze ons niet gelukkiger gaat maken en onze planeet niet beter?

Ik kan het me nog zo voor de geest halen: een specifieke scheikundeles. Mijn docent vertelde een verhaal waarvan de essentie was; alles waar TE voor staat is niet goed voor ons. Water is gezond, maar té veel water is ongezond.

Het wringt, het piept en kraakt aan alle kanten. We zien dit terug in de onrust in de  samenleving. De kritiek op het corona beleid en het wantrouwen in de gevestigde orde, de protesterende boeren. De verdeeldheid heerst.
Ja, veranderingen gaan meestal gepaard met weerstand, maar ze worden idealiter geleid door een visie van hoe het beter moet. We hebben geen visie, en als het er wel is sluit het naar mijn mening niet aan bij waar wij als samenleving nu emotioneel zijn. Wanneer je niet eerst aansluit op de emotie, dan zullen de beoogde veranderingen alleen maar op nog meer weerstand stuiten.

Zuidelijke culturen hebben een sterk gevoel van gemeenschap

We zijn welvarend geworden met de export van onze westerse culturele wijsheid. Er biedt zich een kans aan om ons welzijn en dat van de planeet te vergroten wanneer we gaan kijken naar andere culturele wijsheden. Bijvoorbeeld de zuidelijke.
De zuidelijke culturen zijn goed in het verbeelden, hopen en geloven. Er is een sterk gevoel van gemeenschap. Het is ‘samen’. In de meeste zuidelijke culturen zijn mensen veel armer dan wij hier in het westen maar er zijn veel minder geesteszieken. De Kameroense filosoof Pius Mosima schreef in een artikel dat het woord ‘depressie’ in veel inheemse Afrikaanse talen niet voorkomt. Waar in de westerse wereld naar depressie wordt gekeken als een probleem van een individu, is de Afrikaanse culturele overtuiging dat de relatie van die persoon ten opzichte van het geheel verstoord is. Naar mijn gevoel ligt hier een deel van het antwoord op ons gevoel van geluk, meer welzijn en een inclusieve wereld.

Democratiseren van onze sociaal emotionele ontwikkeling

In mijn pas verschenen boek ‘Everyone is a mentor, meer soul sex en een FutureFit mindset’, pleit ik voor het democratiseren van onze sociaal emotionele ontwikkeling. Wij zijn als samenleving rijk geworden mede doordat we honderden jaren geleden cognitieve ontwikkeling voor iedereen toegankelijk hebben gemaakt via onze onderwijssystemen. Als we een FutureFit samenleving willen bouwen waar mensen meer gevoel van welzijn en geluk ervaren moeten we ook sociaal emotionele ontwikkeling voor iedereen toegankelijk maken. Sociaal emotionele ontwikkeling is het proces waarin we continu de antwoorden vinden op de vragen; Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Wat wil ik oplossen in de wereld? Voor wie en met wie? Dit is het vinden van je zogenaamde zingeving of ‘purpose’.

Het is mijn persoonlijke ervaring en overtuiging dat onze sociaal emotionele ontwikkeling een proces is dat we kunnen opschalen, betaalbaar en meetbaar kunnen maken voor grote groepen mensen. Met de huidige technologie kunnen we dit in een decennium doen in plaats van honderden jaren zoals het is ooit is gegaan met verdringen van laaggeletterdheid.

We moeten niet opnieuw het wiel uitvinden

We zijn als westerlingen slim. Laten we alsjeblieft niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Laten we een meer open houding en waardering hebben voor andere culturele wijsheden. Een samenleving met een groter gevoel van welzijn en geluk bouwen we samen met de mensen die onze blinde vlekken zien. Er is veel waarde in de niet-dominante culturele wijsheden. Everyone is mentor. Laten we samen gaan naar 1+1= 3. Het geheel is soms groter dan de som der delen,  dit als iets lekker loopt en lekker voelt en ik noem dat soulsex . Wij hebben het vermogen om te creëren wat er nog niet is. Kijk om je heen. Door elkaar meer te zien als mentoren, kunnen we een toekomstbestendige, eerlijke en inclusieve samenleving verbeelden en samen ergens in geloven en stapje voor stapje het ook samen gaan bouwen.

Steven de Lira (Curaçao, 1973) ingenieur, tech ondernemer, hij helpt mensen en organisaties keuzes te maken om futurefit te worden en te blijven. Steven is echte mengelmoes, door zijn genen, opvoeding, studie Technische bedrijfskunde en brede interesses. Steven kan als geen ander bruggen slaan tussen verschillende werelden waar anderen uitdagingen of onmogelijkheden zien. Met de methode social deep learning die hij heeft ontwikkeld, slaat hij brug tussen de in zijn ogen niet concrete wereld van sociaal-emotionele ontwikkeling en datagedreven besluitvorming.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *