The Pig Story vertelt helemaal niet ‘het ware verhaal’

“Het Ware Verhaal over de varkenshouderij in Nederland is een ander verhaal dan wat de media ons dagelijks voorschotelt” zegt The Pig Story, een product van ReMarkAble dat ook BBB oprichtte. Maar hún ware verhaal, daar klopt niks van!

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

The Pig Story is een site waarop ‘het ware verhaal’ van de varkenshouderij in Nederland verteld wordt. En dat is hard nodig, zeggen de makers van ReMarkAble (ook de makers van BBB), want dat ware verhaal is heel anders dan wat de media ons vertellen.

Dat is op zijn minst een spannende aanname. Want je hebt media te kust en te keur, van de nieuwssite van de veganistenclub tot de talloze media voor de boerenwereld. Iedereen vertelt vanuit zijn eigen invalshoek en voor zijn doelgroep, zoals Volkskrant en Telegraaf of Nieuwsuur en Vandaag Inside heel andere invalshoeken hebben. Daar zit vast ook wel een verhaal tussen dat The Pig Story wel naar de zin is.

Het eerlijke verhaal?

The Pig Story is gemaakt door ReMarkAble, de Deventer marketingclub die ook BBB oprichtte. Alle reden om dat ware verhaal eens tegen het licht te houden. Dan kom je er al gauw achter dat The Pig Story allemaal positieve dingen over varkens vertelt, maar ook dat ze de negatieve dingen weglaten. Niet het hele verhaal vertellen, is niet per definitie liegen. Maar wie pretendeert het ware verhaal te vertellen, die stelt daarmee dat hij het hele verhaal vertelt. Als je onder je eigen gestelde condities van ‘het ware verhaal’ dat niet doet, dan lieg je.

Voorbeeldje: Je kunt zeggen dat je naar de Jumbo was om 14.45 uur en daarna naar de basisschool ging om je kind op te halen. Als je weglaat dat je bij De Jumbo een paar scheermesjes in de binnenzak mee naar buiten gemoffeld had, heb je niet gelogen. Maar je hebt dan ook niet het ware verhaal verteld.

Op The Pig Story staan dingen als best aangename stallen, al dat lekkere vlees, ons afval als hun eten en hun hartkleppen voor ons hart. De afgebeelde varkens hebben allemaal roze snoetjes een glimlach op de bek. Met niet zo veel moeite kun je ook heel mooie verhalen vertellen over slaven. Ze verrichtten veel en zwaar werk, er waren er genoeg, ze waren goedkoop.

Of je laat een deel van het verhaal achterwege: Pieterszoon Coen heeft de noodmuskaathandel voor Nederland gered en ons mede daarom tot een welvarende handelsnatie gemaakt. Die typische VOC-mentaliteit. Toch?

Niks aan gelogen. Maar de waarheid is dat hij de oorspronkelijke inwoners van Banda afslachtte en vervolgens tot slaaf gemaakten ‘importeerde’ voor het vuile werk.

Toen dat mooie verhaal verschoof naar het ware verhaal, hebben we er toch maar onze excuses voor aangeboden!

Boert Bewust

Reguliere boeren hebben hun pr goed voor elkaar. Met hun halve waarheden weten ze de samenleving er iedere keer van te overtuigen dat ze donders goed bezig zijn. Dat leidt tot borden op de erfgrens met ‘Boert Bewust’, geschreven over een foto van een natuurlijk boerenbedrijf met op de achtergrond een prachtig ondergaande zon. Kijk je voorbij die foto dan zie je tal van voedersilo’s en hooi in plastic gerold. Niks idyllisch platteland, gewoon industrie op het platteland. De verpaupering is Brabant is al lang toegeslagen. Varkens wonen er in flats. Stallen met verdiepingen. Zonder balkon overigens.

Europa

Europa trapt niet meer in de mooie praatjes van de sector. Daar wordt het ‘echte verhaal’ gezien en niet ‘het ware verhaal’. Dat de buitenlucht vervuilt, het grondwater bijna niet meer drinkbaar te krijgen is, er gesleuteld wordt aan de mestboekhouding, dat luchtwassers helemaal niet werken en andere roostervloeren ook niet bieden wat beloofd werd dat ze zouden doen.

Als je ‘het ware verhaal’ op de website van The Pigstory bekijkt zie je varkens en biggetjes snoezig afgebeeld, ze hebben allemaal een glimlach op de snoet. Och, wat lijken ze blij. In werkelijkheid worden ze in hoog tempo vetgemest en dan naar de slachterij gebracht waar arbeidsmigranten er voor zorgen dat de prijs laag blijft. Dat vet mesten gaat met geïmporteerd krachtvoer. Het vlees wordt geëxporteerd. De shit blijft hier, in bijvoorbeeld Salland met relatief veel varkenshouderijen, achter. En die arbeidsmigranten bezetten de huizen voor onze jongeren en ouderen. Bijbouwen kan niet vanwege teveel stikstof.

‘Het ware verhaal’ van The Pig Story is inderdaad een ander verhaal dan wat de media ons dagelijks voorschotelen.

The Pig Story en het ware verhaal is een product van ReMarkAble uit Deventer. Waar ook Aan Tafel en BBB bedacht zijn. BBB wil zonder voorbehoud regeren met de PVV die op haar beurt de democratie naar de verdoemenis wil helpen. Aan Tafel wil boer en burger in gesprek krijgen om elkaar te leren kennen en te waarderen. Zal ook wel met het ware verhaal gaan. We worden graag een keer uitgenodigd om dat mee te maken.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *