Meer berichten

Laten politici en journalisten eens beginnen X, voorheen Twitter, niet meer te gebruiken

De haatdragende kant van social media, met name die van X (voorheen Twitter), stond centraal in een aflevering van het achtergrondenprogramma Zembla. Het programma traceerde een aantal vuilspuiers en vroeg ze naar hun drijfveren. Ze bleken niet goed snik en je kreeg zo maar het gevoel dat ze geen idee hadden wat ze aanrichtten met hun vaak bedreigende teksten, alsof ze het in de voetbalkantine riepen in plaats van de wijde wereld injoegen.

Lees verder »

Hoogleraar Klaas van Egmond stelt dat we als diersoort met iets meer denkvermogen, de plicht hebben het klimaat in bedwang te houden

In een interview over de klimaatcrisis en onze samenleving stelt Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, waar hij Milieukunde en Duurzaamheid als specialiteit heeft, dat zolang we denken dat we gelukkig worden van steeds maar meer spullen kopen en zolang we denken dat de oplossing voor de klimaatverandering wel met techniek opgelost gaat worden gaat het niet goed komen met de klimaatdoelen die we moeten bereiken als we onszelf als diersoort op deze aarde willen blijven handhaven.

Lees verder »

Roland van der Vorst: Nu veel bekende politici Den Haag gaan verlaten, praat iedereen weer over nieuw leiderschap. Maar wat is dat, nieuw leiderschap?

Ik denk dat veel mensen met oud leiderschap bedoelen: pragmatisch aanrommelen. Daar heeft men het mee gehad. Terwijl je ook zou kunnen zeggen: in onzekere tijden is pragmatisme juist handig: je kunt soepel meebewegen met de omstandigheden.

Lees verder »

Harrie Kiekebosch: Accijns op reclame

Ik woon op het platteland, we eten veel uit eigen tuin, ik koop veel kringloop, onze supermarkt is een biologische boerderijwinkel. Kortom: ik kom niet zoveel in een winkelcentrum. Als ik daar wél moet zijn – om kleren of schoenen te laten herstellen – voel ik me steeds meer een vreemdeling.

Lees verder »

Harrie Kiekebosch: De publieke omroep hoeft het volk geen brood en spelen te geven

Harde grappen van De Speld. Onder de koppen ‘Eerste toeristische expeditie naar vermiste duikboot bij Titanic van start’ en ‘Zoekactie onderzeeër gestaakt om niet hypocriet over te komen’ steken ze de draak met strapatsen van sommigen van het diersoort mens die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten.

Lees verder »

‘De Val’ van Kabinet Rutte IV: Een gebrek aan visie en menselijkheid. De hoogste tijd om Geluk Centraal te zetten? Doe mee!

Het is zover! In de afgelopen periode heeft het kabinet Rutte IV enorm veel tijd verspild aan het benadrukken van beperkingen en belemmeringen, in plaats van zich te richten op mogelijkheden en oplossingen. Deze strategie van premier Rutte heeft geleid tot een verdeelde samenleving, waarin solidariteit en het welzijn van mensen die afhankelijk zijn van de overheid op het spel worden gezet. Nederland, ooit bekend als een solidair land, lijkt zich nu steeds meer te richten op individualisme, terwijl cruciale problemen worden doorgeschoven naar toekomstige generaties. Het gebrek aan een heldere visie en de vasthoudendheid aan bestaande systemen en belangen getuigen van een regering die de ogen sluit voor de realiteit.

Lees verder »

Harrie Kiekebosch: Als je niet op twitter zit kunnen ze je niet op twitter bedreigen

Tweede Kamer Voorzitter Bergkamp heeft Twitter gevraagd iets te doen aan bedreigingen op het platform. Is het niet veel slimmer Twitter in de ban te doen?

Lees verder »

Money can’t buy me love, dus wat heb je er dan eigenlijk nog aan?

Charles Eisenstein beredeneert in ‘Naar een economie van verbinding’ een geldsysteem met negatieve rente. Je hebt dan liever geen bezit en uitgeven met winstoogmerk is dan af te raden. Gevolg is een krimpende economie, geen ‘Bullshit Jobs’, veel vrije tijd en een verbindende samenleving waarin we elkaar verder helpen. Volgens Eisenstein zijn we al op weg daarnaar toe en kan het ook niet anders. Want de aarde kan ons kapitalisme niet meer aan.

Lees verder »

Roland van der Vorst: De machine als mens, de mens als machine

“De snelheid waarmee artificiële intelligentie zich ontwikkelt is duizelingwekkend. Twee dingen vallen me daarbij op.”

Lees verder »

Ruud Steltenpool: Eigenlijk zouden we ‘letterlijk’ wat meer naar onszelf moeten luisteren­ 

Ruud Steltenpool: “Vele manieren van naar onszelf luisteren verdienen meer aandacht, maar één in het speciaal ‘zien’ we vaak over het hoofd. Die behandel ik als laatste. Luister eens naar wat je zegt of een beetje vriendelijker mag wel.”

Lees verder »

Norbert Schotte: Is de mens echt ‘de wijze mens’?

Wij zijn homo sapiens, wat ‘wijze mens’ betekent. Maar kunnen we onszelf (in alle redelijkheid) nog wel ‘wijs’ noemen? Norbert Schotte vindt van niet.

Lees verder »

Hans Stegeman: Systeemproblemen los je niet op met spreadsheets

‘Dit mag nooit meer gebeuren’, zo luidde het mantra na de financiële crisis van 2008. Vele onderzoeken volgden, onder meer naar hoe economen het zó mis hadden kunnen hebben. De lessen van de complexiteitswetenschappen werden toegepast op de financiële sector. Dat leidde tot de eensluidende conclusie dat er systeemrisico’s in de financiële sector zaten die plotsklaps konden leiden tot een crash.
Met al dat geschrijf en gepraat werd niet veel gedaan. Ja, er kwamen hogere bankbuffers, meer regels en toezicht op risico’s, maar geen aanpassingen in het systeem zelf. Sturen met spreadsheets op enkelvoudige risico’s, dat was wel zo overzichtelijk.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.