Meer berichten

Als je geroemd wordt om je harde werken, weet je dat het tijd is voor een andere aanpak

De Haagse politieke kopstukken verlaten de arena. Tijd voor opvolgers die het anders doen. En daarom ook een heel goede tijd voor een ander systeem. Met een zakenkabinet en een maatschappelijk inkomen als sociaal vangnet. Rutte wordt geroemd om zijn harde werken. Maar sinds wanneer is hard werken eigenlijk een kwaliteit om te roemen? Het gaat er toch om de goede te dingen te doen? En dat is precies wat Rutte heeft nagelaten. Hij had niet eens een visie, dus wíst niet eens wat de goede dingen waren die hem te doen staan. In plaats van rustig koers te houden was hij voortdurend bezig te hozen. En dat is hard werken.

Lees verder »

We doen net of een goede carrière een prestatie is, maar een bijstandsmoeder moet er veel harder voor werken: de tirannie van de verdienste

Onze democratie staat onder druk. De samenleving pikt het niet meer dat een vooruitgeschoven elite de lakens uitdeelt. Van de liberale gedachte dat iedereen alles kan bereiken als hij maar wil, daar blijkt na veertig jaar oefenen niks van te kloppen. Het maakt wel degelijk uit waar je wieg staat. Daarom gaan we met gele hesjes of trekkers de straat op en stemmen we op populistische partijen.

Lees verder »

Er is maar één manier om vluchtelingenstromen te stoppen. De oorzaak van de stroom weghalen

Maar liefst 85% van de Nederlanders wil minder vluchtelingen. Alle reden dan maar eens heel goed te kijken naar wat daarvoor nodig is. Durven we de leeuw in de bek te kijken?

Lees verder »

Ook bij kinderen die in armoede opgroeien op het ‘witte’ platteland is een achterstand blijvend

Als je in armoede leeft, kom je daar maar moeilijk uit. Onderzoek daarnaar werd veel gedaan in achterstandswijken en onder migratiekinderen, maar nu is aangetoond dat die wetmatigheid ook opgaat voor kinderen van het platteland.

Lees verder »

Onbetaald werk is de smeerolie voor de samenleving, de hoogste tijd dat we daarvoor gaan betalen

“Ik werk al, ik krijg er alleen niet voor betaald.” Een mooi antwoord op de vraag aan een vrouw waarom ze het huishouden doet, voor de kinderen zorgt en slechts parttime meewerkt aan het gezamenlijke inkomen van het huishouden.

Lees verder »

Onze politiek is failliet, dus wint BBB

De Provinciale Staten-verkiezingen hebben aangetoond dat onze politiek failliet is. Een partij die opgericht is door een marketingbureau heeft gewonnen. De samenleving geeft daarmee vooral aan dat ze de andere partijen spuugzat zijn. Of zoals Lilian Marijnissen van de SP het zei: “het land heeft een heel dikke middelvinger naar de gevestigde partijen opgestoken.”

Lees verder »

Irene van Staveren: Wat wij waardevol vinden, is vaak iets sociaals

Hoogleraar ontwikkelingseconomie Irene van Staveren vindt economie te belangrijk om alleen aan economen over te laten en woont in een verbouwde boerderij in Overijssel. Ze is praktiserend lid van de doopsgezinde gemeente Twente. De kijk op het leven die hoort bij deze kerkgemeenschap spreekt haar sterk aan.

Lees verder »

De Tweede Kamer op de stoel van de rechter: Dat kan niet!

Het is beangstigend dat media niet keihard van zich afslaan na de aangenomen motie om klimaatactivisten die om rechtshandhaving vragen de mond te snoeren.

Lees verder »

Ik loop, net als Pieterszoon Coen, voortaan zo maar binnen als ik op bezoek kom!

Je hoort wel eens dat de inburgeringscursus belachelijke vragen bevat. Harrie Kiekebosch ging er naar op zoek en de conclusie is: ja, ernstig belachelijke vragen.

Lees verder »

Een wereldwijd fonds voor alle vluchtelingen werkt vermoedelijk ook nog eens preventief

Die aardbeving in Turkije en Syrië… Wat een tragedie. Laten we het nu eens serieus gaan hebben over elkaar helpen op deze wereld. We stellen een wereldwijd fonds voor waarmee we alle noden van de wereld kunnen ondersteunen. Hopelijk heeft dat een preventief effect: dat we proberen die noden te voorkomen.

Lees verder »

Hans Stegeman: Ondernemers hebben de troef in handen

Hans Stegeman: “Ik vertel niets nieuws als ik wijs op de toegenomen polarisatie in de samenleving. Dit blijkt nog maar eens uit een mondiale enquête waarin staat dat in veel landen, waaronder Nederland, de tegenstellingen snel toenemen. En er is nog meer slecht nieuws: velen verwachten dat het de komende vijf jaar niet goedkomt.
Wat dan zeker niet meehelpt, is het gebrek aan vertrouwen in instituties: de overheid, media, belangengroepen, bedrijven. Die zouden juist moeten helpen verschillen te overbruggen.”

Lees verder »

Waar zijn we toch mee bezig? Bijna veertig procent van Nederland kan vandaag of morgen in de problematische schulden komen

Nederland kent 3 miljard aan problematische schulden. We investeren 17 miljard om daar 300 miljoen van binnen te krijgen. Dus dat Tijdelijk Noodfonds Energie met 50 miljoen in kas… Waar zijn we toch mee bezig?

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.