Meer berichten

Mia Nijland: Home sweet home, hoeveel tranen moeten we nog filmen om dit serieus te nemen?

Een zonnig winters weekeinde, ik heb vrij en kan doen en laten wat ik wil. Eerst maar eens even lekker poetsen in huis. Ik denk aan de Pointeruitzending van afgelopen donderdag waar voor de zoveelste keer was te zien hoe we de verkeerde weg zijn ingeslagen in de zorg voor kinderen met een beperking en hun gezin. Het laat me niet los. Poetsen helpt me om te resetten, maar het moet ook niet zomaar wegglijden. Een stem in mijn hoofd zegt: “Relax! Veranderen is een proces en dat duurt nu eenmaal lang, dat weet je toch.” Ja dat weet ik al jaren, maar verdergaan op een doodlopende weg is een doodlopend proces. Omzien naar elkaar doe je niet door een doodlopend traject te negeren.

Lees verder »

‘De zorg’ en ‘zorg om elkaar hebben’: Mia Nijland zag er een film over en zat zelf ook even die film

Mia Nijland is nieuw inwoner van Havelte, Drenthe. Verrast over de programmering van het filmhuis aldaar ging ze eens een kijkje nemen bij ‘Allelujah’. Dat gaat over de zorg. De zorg als economisch model, maar ook over zorg hebben voor elkaar.

Lees verder »

Mia Nijland: Verpleeg Thuis?

Zondagavond, tv avond. Het zoveelste debat over ‘de zorg’ tettert op tv. Ik word moedeloos van het herhalingsgehalte en vooral van het gebrek aan kennis bij de politici. De marktwerking en de eigen verzekeringsbijdrage staan met stip op 1. Ik pak maar een boek en lees verder in ‘Verpleeg Thuis’, van Teun Toebes. Met zijn boek vraagt hij aandacht voor de manier waarop we in Nederland het wonen in een verpleeghuis hebben geregeld en ook dat het anders moet. Denkend aan mijn eigen (professionele) rol in zo’n verpleeghuis, dwalen mijn gedachten af.

Lees verder »

Als we recht op gezondheid collectief maken, dus onder leiding van de overheid aanpakken, zullen we daar dan beginnen?

De aanleg van riolering is de meest effectieve stap geweest voor de volksgezondheid. En als de overheid mensen hun schulden kwijtscheldt, verdient ze dat dubbel en dwars terug door een afnemende zorgvraag. Laten we daarom eens focussen op gezondheid. Dat is hard nodig ook, want ons zorgsysteem staat kort voor een infarct.

Lees verder »

Opgehokt in zorg. Dat moet anders!

De zorg in ons land is versnipperd, het zorgstelsel in hokjes verdeeld. Ton wordt er gek van. Maanden na het overlijden van zijn vrouw Hester voelt hij zich een onbelangrijke speelbal tussen de zorgwetten, het zorgkantoor, de verzekeraar en de zorgorganisatie. Waar hij eigenlijk een kaart zou moeten ontvangen met ‘Hoe gaat het nu met je?’, krijgt hij wéér een rekening van de zorgverzekeraar en moet hij een forse eigen bijdrage betalen.

Lees verder »

Jacqueline van Cadsand: We moeten geluk centraal zetten in ouderenzorg

Jacqueline van Cadsand is ouderenverpleegkundige en casemanager. Ze ervaart daarin de luxe echt tijd te hebben voor mensen. “Een gesprek kunnen voeren met een cliënt zonder tijdsdruk, zonder voelbare protocollen, dat is luxe die veel hulpverleners niet ervaren.”

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.