Emma Bruns: De glans van het artsenvak lijkt verdwenen
Ziekenhuizen kampen met openstaande vacatures, ziet arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns. Kiest een nieuwe generatie voor zichzelf?
Ziekenhuizen kampen met openstaande vacatures, ziet arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns. Kiest een nieuwe generatie voor zichzelf?
Ken je de Brever-wet, de wet van behoud van reistijd? Die zegt dat we als mens een gemiddelde reistijd accepteren van 70 tot 90 minuten. Dat is woon-werk, maar ook wat je er nog bij verplaatst voor winkel, sport enzovoort. Als je die als fundament onder het vervoersprobleem legt, kom je tot heel andere oplossingen dan al maar meer asfalt.
In steeds meer sectoren gaan werknemers gebukt onder toenemende werkdruk, zo berichten het CBS, de Kamer van Koophandel en diverse werkgeversorganisaties op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. Als oorzaak wordt het huidige personeelstekort genoemd. Hierdoor komen werknemers steeds vaker overspannen thuis te zitten.
Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts in onder andere de Pauluskerk. Geregeld verwijst ze mensen door naar het ziekenhuis. Maar omdat haar patiënten vaak onverzekerd zijn, gaat die verwijzing moeilijk, tot soms helemaal niet. Ons land zit vol met rationele en economische principes als controle, efficiëntie en winstmaximalisatie. Maar is leeg van liefde.
Economie volgt de ecologie en is daaraan ondergeschikt. Althans, dat is de bedoeling: want nomos is de uitvoering van de logica. Het is wat Geluk Centraal daarom logisch onze beprijzing van wat we kopen te herzien. Geldelijk gewin moet niet voorop staan, de waarde moet bepaald worden naar gelang het gekochte vervuilt. Kortom: de vervuiler moet betalen.
Pur, glaswol, radongas, afwasmiddelen, dicht gepleisterde muren… we halen rare bokkensprongen uit om ons huis energiezuiniger te maken, het schoon te houden en er lekker comfortabel in te kunnen wonen. Maar met de kennis van nu én met die van tóen, word je van veel van die keuzes niet zo gelukkig.
Geluk Centraal brengt thema’s steeds terug naar het fundament om vandaar opnieuw te bouwen. De boerenprotesten zou je ogenschijnlijk onder onze pijler ‘gedrag’ scharen, maar die acties zijn slechts een gevolg. De pijler ‘groen’ of ‘gezondheid’ past veel beter, want als je naar de oorzaak kijkt, gaat het om ons klimaat, over ons voortbestaan hier op aarde!
Als de poortwachters van ons zorgsysteem naar het Malieveld gaan om te protesteren, dan is het serious business, want die keurige huisarts, die gaat toch niet de straat op om actie te voeren? Wel dus. Ze zijn het zat dat anderen hen opleggen wat ze moeten doen. Wie is hier nu de professional!
Veel mensen zijn – in de overtuiging dat we op de huidige manier niet door kunnen gaan – op zoek naar een andere manier om om te gaan met onze voedselvoorziening. ‘Geluk Centraal’ vindt dat dat inderdaad nodig is. Daarbij moeten we niet alleen naar het voedsel zelf kijken maar ook naar de voedselketen als geheel.
Soms heb je een beetje meer ZEN nodig om door te laten dringen wat er gaande is in ons land. Hoe het zorghart van de samenleving haar kracht verliest, hoe hard het is en hoe hard het nodig is dat er echt iets gebeurt.
Jacqueline van Cadsand is case manager in de zorg. Ze zet op een rijtje welke instanties je als cliënt of patiënt, soms ieder jaar weer opnieuw, langs moet. Daar komt zij zelfs als deskundige vaak niet eens uit.
Ik voel dat drukke gedachten van mij afglijden, hoe snel de omgeving langs mij glijdt, hoe mooi de kleuren in het bos zijn. Mijn hoofd en lijf staan open, als een wapperend gewaad in de wind. Flarden van gedachten en ideeën zweven in de lucht. Ik probeer ze te vangen maar dat blijkt niet nodig, de stilte neemt het over.
Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.