Meer berichten

Hallo politici, als je er vermoedelijk kanker van krijgt, waarom dan geen verbod op landbouwgif?

Fruitbomen staan in hun bloesem. Dé tijd van het jaar om stuifmeel op de stamper te krijgen zodat we straks appels en peren eten kunnen. Dat is werk voor insecten. Maar die worden doodgespoten door agro-industriële boeren.

Lees verder »

Deltaplan voor ‘positieve’ gezondheid

Om bij te blijven op mijn vakgebied lees ik dagelijks artikelen op zorgvisie.nl, het nieuwsoverzicht met actuele zorgthema’s. Te vaak word ik er moedeloos van om steeds weer hetzelfde te constateren: dat het anders moet, dat het aan goede ideeën hiervoor niet ontbreekt, maar dat een gedegen aanpak om ze te realiseren, uitblijft. Tuurlijk, ik blijf wel bij, maar het stimuleert niet echt.

Lees verder »

Regelzucht in de zorg: Stop met de systeemwereld en stap over naar de leefwereld. Luister nu naar de Geluk Centraal Podcast met Mia Nijland

In deze podcast van Geluk Centraal, de nieuwe beweging die zich inzet voor een fundamentele systeemverandering om geluk centraal te stellen, gaat podcast host Rudi Bartels in gesprek met mede-oprichter en Orthopedagoog Mia Nijland over ‘het systeemmoeras’ in de zorg.

Lees verder »

Hans Stegeman: Geluk met houdbaarheidsdatum

Als je al dat gemopper en gedoe in Nederland beschouwt, is het een wonder dat we zo hoog op diverse gelukslijstjes scoren. Vorige week bleek dat Nederland in het World Happiness Report net als de jaren ervoor wederom in de top 10 staat, dit keer op plek vijf. Ook opvallend: Nederland scoort heel laag op ongelijkheid in geluk. De minst gelukkigen zijn in Nederland nog altijd relatief gelukkig.

Lees verder »

Emma Bruns: De glans van het artsenvak lijkt verdwenen

Ziekenhuizen kampen met openstaande vacatures, ziet arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns. Kiest een nieuwe generatie voor zichzelf?

Lees verder »

Als je minder investeert in wegen, wordt de lucht zuiverder en de buurt leefbaar

Ken je de Brever-wet, de wet van behoud van reistijd? Die zegt dat we als mens een gemiddelde reistijd accepteren van 70 tot 90 minuten. Dat is woon-werk, maar ook wat je er nog bij verplaatst voor winkel, sport enzovoort. Als je die als fundament onder het vervoersprobleem legt, kom je tot heel andere oplossingen dan al maar meer asfalt.

Lees verder »

Ronald van der Molen: Werkdruk op zich bestaat niet, maar je kunt het wel creëren

In steeds meer sectoren gaan werknemers gebukt onder toenemende werkdruk, zo berichten het CBS, de Kamer van Koophandel en diverse werkgeversorganisaties op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. Als oorzaak wordt het huidige personeelstekort genoemd. Hierdoor komen werknemers steeds vaker overspannen thuis te zitten.

Lees verder »

Michelle van Tongerloo: Nederland is een wreed land als je aan de verkeerde kant staat

Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts in onder andere de Pauluskerk. Geregeld verwijst ze mensen door naar het ziekenhuis. Maar omdat haar patiënten vaak onverzekerd zijn, gaat die verwijzing moeilijk, tot soms helemaal niet. Ons land zit vol met rationele en economische principes als controle, efficiëntie en winstmaximalisatie. Maar is leeg van liefde.

Lees verder »

Wie weet er een lekkere spreuk voor ‘de vervuiler betaalt’? Want die kant moeten we op!

Economie volgt de ecologie en is daaraan ondergeschikt. Althans, dat is de bedoeling: want nomos is de uitvoering van de logica. Het is wat Geluk Centraal daarom logisch onze beprijzing van wat we kopen te herzien. Geldelijk gewin moet niet voorop staan, de waarde moet bepaald worden naar gelang het gekochte vervuilt. Kortom: de vervuiler moet betalen.

Lees verder »

Niet alleen pur vergiftigt ons binnenklimaat. Hoogste tijd voor een fundamenteel gezondere bouw

Pur, glaswol, radongas, afwasmiddelen, dicht gepleisterde muren… we halen rare bokkensprongen uit om ons huis energiezuiniger te maken, het schoon te houden en er lekker comfortabel in te kunnen wonen. Maar met de kennis van nu én met die van tóen, word je van veel van die keuzes niet zo gelukkig.

Lees verder »

Het moet niet over de boer gaan, maar over het klimaat

Geluk Centraal brengt thema’s steeds terug naar het fundament om vandaar opnieuw te bouwen. De boerenprotesten zou je ogenschijnlijk onder onze pijler ‘gedrag’ scharen, maar die acties zijn slechts een gevolg. De pijler ‘groen’ of ‘gezondheid’ past veel beter, want als je naar de oorzaak kijkt, gaat het om ons klimaat, over ons voortbestaan hier op aarde!

Lees verder »

Ook huisartsen zijn het systeem zat: laten we wantrouwen inruilen voor vertrouwen

Als de poortwachters van ons zorgsysteem naar het Malieveld gaan om te protesteren, dan is het serious business, want die keurige huisarts, die gaat toch niet de straat op om actie te voeren? Wel dus. Ze zijn het zat dat anderen hen opleggen wat ze moeten doen. Wie is hier nu de professional!

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.