Meer berichten

Podcast Met Stad en Ziel: Waarom is al ons bouwen dan niet biobased?

Biobased bouwen: het is goed voor de natuur, biedt perspectief in de landbouw bouwtransitie, helpt bij CO2-opslag en zorgt bovenal voor een prettig en gezond binnenklimaat, met gezondheidsvoordelen voor bewoners, maar ook bouwvakkers. Waarom is al ons bouwen dan niet biobased?

Lees verder »

Minder is meer: Hoe degrowth de wereld zal redden

De paus zei bij de val van het communisme, dat daarmee het kapitalisme niet gewonnen had. Jason Hickel analyseert in ‘minder is meer’ dat het hoog tijd wordt dat we het kapitalisme eindelijk eens de nek omdraaien. Kapitalisme vernietigt de aarde. Door te groeien om te groeien helpen we onze bestaanskansen hier op aarde om zeep. En op weg daarnaar toe is het gros van de mensen ook nog eens ongelukkig. Zij moeten slaafs werk verrichten voor een klein clubje rijken.

Lees verder »

Leef vanuit oerkracht: Nu te koop bij de plaatselijke boekhandels in Nederland

Vanaf vandaag ligt het vernieuwde Onkruid Magazine in de winkels. Naast een mooi column van Agnes Heethaar over ’t Natuurlijk Huus vertelt initiatiefnemer en bestuursvoorzitter Wim-Heerke Spronk over waarom de vooruitdenkers van Geluk Centraal gelijkheid tussen arm en rijk belangrijk vinden voor een inclusieve en gezonde samenleving.

Lees verder »

Rini Biemans: Perspectief, Principes en Feiten rond Stikstof

Meten is weten. Hoe vaak hoor je dat niet? We moeten eerst meten alvorens we verstandige maatregelen kunnen nemen. Dat klinkt allemaal heel logisch maar wat ‘meten’ we eigenlijk?

Lees verder »

Vragen rond de composthoop: De productie van mensgemaakte materialen ‘vreet’ in een razend tempo aan de grondstoffen waar planten en dieren uit groeien

Ruud Steltenpool: “Ik schrok van dit gegeven, maar ook van dat ik dit gevaar enorm had onderschat; Zelfs de doodnormale materialen, die niemand als schadelijk bestempelt, zijn dat op een andere manier dus tóch. Ondanks ook mijn dagelijkse ratrace in ‘het systeem’, kwam deze gedachte steeds weer terug en ik begon het te bevragen in de hoop dat het me iets zou vertellen over een oplossingsrichting. Eentje die ons ook aanzet tot een zodanige mentale omslag dat we rigoureus dingen anders of juist niet gaan doen; dingen waarvan we grotendeels wel weten hoe het anders moet.”

Lees verder »

Anke Verhagen: Cancel vastgoed met een negatieve klimaatimpact

Wat is de overeenkomst tussen Mathijs, Ali B., Balenciaga en Vandaag Inside? Ze zijn allemaal gecanceld! Of je nu een persoon, een modemerk of TV-programma bent: als je je onwenselijk gedraagt word je gecanceld. Mijn voorspelling: dat gaat ook gebeuren voor vastgoed met een negatieve klimaatimpact.

Lees verder »

Wouter van Noort: Kijken en luisteren we eigenlijk wel op de juiste manier naar de rest van de levende wereld?

Wouter van Noort: “Ik heb het afgelopen halfjaar met mijn gezin per camper door Europa gereisd. Dat was behalve fantastisch ook nogal confronterend: er was het afgelopen jaar geen ontsnappen aan het feit dat de natuur ongekende veranderingen doormaakt. We zijn door gortdroge rivierbeddingen gereden, zagen bossen in juli al in de herfststand schieten vanwege het gebrek aan water, moesten twee keer evacueren vanwege bosbranden.”

Lees verder »

Je moet boeren niet uitkopen: “Maak de huidige manier van bouwen niet meer mogelijk”

Boeren uitkopen omdat ze teveel stikstof produceren is een lapmiddel. We moeten naar fundamentele oplossingen. Naar duurzame bedrijfssystemen: laat boeren bouwmaterialen verbouwen en maak de bouw nu per direct biobased. Stimuleer schone materialen door met voorrang vergunningen te verstrekken en maak het gebruik van vervuilende materialen en de traditionele bouwwijze onaantrekkelijk.

Lees verder »

True Pricing: Zeker weten dat het leven dan helemaal niet duurder wordt

Als je de echte prijs van producten en diensten analyseert, kun je veel beter bepalen wie er wat betaalt. Is het de producent, de consument of het collectief die er voor opdraait. Hoe dan ook moeten de kosten betaald worden.

Lees verder »

Grens aan groei, het populisme voorbij!

Populisten bluffen de problemen waar we ecologisch voorstaan weg en schuiven ze daarmee door naar volgende generaties. Vier populistische statements: 1. Nederland voor de Nederlanders, 2. De ‘gewone’ Nederlander heeft recht op zijn/haar welvaart, 3. Nederland zit vol, geen asielzoekers er meer bij en 4. Ons Nationaal opleidingsniveau is superieur – houd ik hier tegen het licht van de cijfers.

Lees verder »

Om de boer en de natuur te redden moeten we even niet luisteren naar al die partijen die beter worden van de boer

Jan Overesch is biologisch dynamisch boer in Salland. Hij zocht al lang geleden naar het fundament van de sector: gezond voedsel produceren op een gezonde aarde. Je stelt je als boer daaraan ten dienste. Overesch roept agrarische scholen op de nieuwe generatie boeren anders op te leiden en vraagt de media de stikstofproblematiek qua nieuws en aandacht te behandelen als een calamiteit, want dat is het naar zijn mening.

Lees verder »

Jan Willem de Graaf over het verschil tussen dingen goed doen en de goede dingen doen

Een robot die werknemers ondersteunt is een goede oplossing tegen het schrijnende personeelstekort. Maar is het de goede weg die we moeten inslaan? Misschien moeten we eerst kijken naar alle onzinwerk die nu door heel veel mensen gedaan wordt.

Lees verder »

Zoeken

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.