Tussen bomen wandelen op recept

Meer dan 1.000 zorgverleners in British Columbia in Canada vinden het al heel gewoon: ze schrijven hun patiënten voor geregeld een nationaal park te bezoeken. Het idee komt van professionals in de zorg die de gezondheid van hun patiënten willen verbeteren door hen in contact te brengen met de natuur.

Interessant? Deel het artikel

bomen knuffelen

“Hier is je recept: twee keer daags drie kilometer door een park met lekker veel bomen wandelen.” Stel je voor dat de dokter je dat voorschrijft in plaats van wat medicijnen uit zijn apotheek. Je zou er gek van opkijken, maar de kans is ook groot dat je er van opknapt!

Bomen kunnen veel gezondheidsproblemen verbeteren, zoals psychische aandoeningen, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), concentratieniveaus, reactietijden, depressie en het vermogen om hoofdpijn te verlichten. En preventief gezien: je kunt dat soort klachten ook voorkomen! Matthew Silverstone staat uitgebreid stil bij deze materie in haar boek Blinded by Science.

De open groene ruimte, dat is gezond voor je. Matthew Silverstone toont een extra dimensie aan: bomen en planten hebben vibrerende eigenschappen die ons de gezondheidsvoordelen geven. Verschillende trillingen hebben invloed op ons lichaam. Als je een glas water drinkt dat is behandeld met een trilling van 10 Hz, verandert dat de snelheid waarmee je bloed stolt per direct. Silverstone heeft trillingen gevonden bij bomen en planten die ook per direct effect hebben op onze lichaam en geest.

Boomknuffelen zo gek nog niet

Daarmee lijkt boomknuffelen nu ook een wetenschappelijke onderbouwing gekregen te hebben. Boomknuffelaars krijgen daarmee het gelijk aan hun zijde. Het aanraken van een boom je gezonder. Volgens Silverstone hoef je de boom nog niet eens aan te raken om er beter van te worden, gewoon in de buurt zijn heeft hetzelfde effect.

Ze verhaalt in haar boek over talloze onderzoeken die aantonen dat kinderen significante psychologische en fysiologische effecten hebben op hun gezondheid en welzijn wanneer ze in aanraking komen met planten. Ze laten zien dat kinderen cognitief en emotioneel beter functioneren in groene omgevingen en creatiever spelen in groene omgevingen.

Ook voor volwassenen kan gesteld worden dat “toegang tot de natuur aanzienlijk kan bijdragen aan ons mentale kapitaal en welzijn. Veilige, groene ruimten kunnen even effectief zijn als geneesmiddelen op recept bij de behandeling van sommige vormen van psychische aandoeningen.”

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *