Energiebedrijven hebben samen met de overheid een noodfonds opgezet voor mensen die in financiële nood komen door de hoge energieprijzen. In het noodfonds zit 49 miljoen euro. De overheid neemt daar de helft van voor haar rekening. Bedrijven tekenen voor die andere 24,5 miljoen.
Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf deze maand (februari 2023) terecht bij dat Tijdelijk Noodfonds Energie, dat in de wandelgangen vast al TNE heet. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023.
Naast de overheid steken Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute), SchuldenlabNL, Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy geld in het fonds.
Tjongejonge, wat een goedertierenheid! De winsten van een paar van die bedrijven over 2021 of over 2022:
Eneco: 209 miljoen;
Essent: 2 miljard;
Vattenfall: 200 miljoen;
Shell: 40 miljard.
Dat die 24,5 miljoen er af kon…?
In het onderzoek Minder schade door schuld van De Argumentenfabriek (in opdracht van de Rabobank, in 2020 uitgevoerd) valt te lezen dat we jaarlijks 17 miljard euro uitgeven om 3 miljard euro aan problematische schulden te innen. Maar dan moet het ergste nog komen: dat lukt voor niet meer 300 miljoen Euro. Lees dat nog maar eens terug, want het is eigenlijk helemaal niet te bevatten.
En dan moet je er nog eens bij bedenken wie die bijna 17 miljard ophoest: de samenleving. Het komt er dus op neer dat we in een systeem leven waar we miljarden overhebben om mensen die in de shit zitten wegens problematische schulden, over de kling te jagen. Als je weet dat een op de tien Nederlanders een problematische schuld heeft en dat je zowel lichamelijk als geestelijk ernstig ziek wordt daarvan, mogen we dan constateren dat we in een knettergek systeem gevangen zitten?
Leg dat eens naast talloze onderzoeken die aantonen wat mensen doen als je ze de schulden kwijtscheldt en ze van een fatsoenlijk basisinkomen voorziet: in verreweg de meeste gevallen grijpen mensen die kans. Ze laten hun verslaving achter zich en pakken een studie op of krijgen weer contact met familie en vrienden. Wat ook iets zegt over wie er een problematische schuld heeft en waarom. Je moet dan niet denken aan de junk of alcoholist op straat, ook al is dat soms de uiterlijke verschijningsvorm. Nee, bijna veertig procent van Nederland kan vandaag of morgen in de problematische schulden komen. Een ontslag, arbeidsongeschikt, een scheiding, en omdat je maar een kleine financiële buffer had, zit je zo in de shit. Mensen die via die weg in de alles vernietigende schulden terecht komen, dat komt bij hen niet van het lekker veel online kopen. Nee, het zijn de overheden en nutsbedrijven die ze meedogenloos achter de broek aan zitten. De Belastingen, waarvan we inmiddels weten dat ze racistisch zijn, en overheden zijn als schuldeisers de ergsten: onze eigen overheid investeert miljarden om de hele dag achter 600 duizend huishoudens met problematische schulden aan te zitten. En dan zijn er nog 800 duizend huishoudens met riskante schulden, die we daarna de afgrond in helpen en nooit meer terug krijgen voor participatie in de samenleving.
Eigenlijk is het heel gek dat er nog niet veel meer trekkers de snelweg opgestuurd worden en dat niet half het land met gele hesjes aan overal blokkades opwerpt.
Als de Noodfonds-partijen het voor het zeggen hebben, lossen ze het schuldenprobleem vooral ook niet op. Ze houden de schuldenaars in leven met een fooi (als je tenminste in staat bent de daarvoor benodigde ingewikkelde formulieren in te vullen), zodat als later de kip weer wat veren heeft, dat er dan nog een keer iets te plukken valt. Als je miljoenen en miljarden winst wil maken, dan moet je toch wat hè? Want waarom anders poetst Shell niet even in haar eentje alle problematisch inbare schulden van ons land weg, als afscheidscadeautje wegens vertrek naar het Verenigd Koninkrijk? 300 miljoen, wat is dat nou als je 38 miljard winst maakt.
We hebben even rondgekeken op de site van Het Noodfonds Energie. Ze zeggen zelf een toevoeging te zijn aan de Energieroute van Geldfit: geldfit.nl/energie. De Energieroute is een gids die mensen helpt met tips om te besparen en geeft een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. Huishoudens kunnen ook checken of zij alle regelingen en voorzieningen gebruiken die er voor hen zijn.
Een overzicht van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen… Vermoedelijk wordt daar de sector mee bedoeld die schathemeltje rijk wordt van schuldenaars. Het zal vast niet het hierboven genoemde lijstje zijn van instanties die er alles aan doen jou uit te persen als je onverhoopt in de schulden terecht komt omdat het systeem jou even niet toelachte.