In de podcast Met Stad en Ziel praat host Lieke Kiekebosch met Jan Willem van de Groep, expert op het gebied van biobased bouwmaterialen en Eberhard Dijkhuis, eigenaar van Dijkhuis – Bouwteam van Waarde over deze thematiek.

Samen komen ze tot de conclusie dat biobased bouwen alleen maar voordelen heeft, maar dat de bouwwereld traditioneel is. “Zo doen we dat nu eenmaal” is het argument. Maar daar kom je bij cultureel antropoloog Lieke Kiekebosch niet mee weg: “Niks zo veranderlijk als cultuur en tradities.”
Ook biobased bouwen heeft een traject van
– materialen aanleveren en er een gebouw van maken;
– wonen of werken in dat gebouw;
– sloopmateriaal als het gebouw niet meer werkt.
In al die fases heeft biobased bouwen voordelen.
– Als je biologische producten gebruikt kan de landbouw ze leveren. Er ontstaat daardoor een lokaal verdienmodel. Die biologische producten slaan CO2 op en houden dat vast als ze gebouw zijn. De materialen zijn herwinbaar. Hout, stro, vlas, het groeit allemaal gewoon opnieuw op het boerenland van buurboer.
– Wonen of werken in een biologisch gebouw is veel gezonder. De materialen hebben geen nare uitstoot en de binnenlucht is permanent beter van kwaliteit. Je voelt je er ook prettiger, wat ook veel met je lichamelijke én geestelijke gezondheid doet. Natuurlijke isolatie voelt daarnaast zo anders aan dat je met lagere temperaturen dezelfde warmte ervaart. Met als gevolg dat je minder zware installaties nodig hebt en een lagere energierekening af moet tikken.
– Als je nadien het gebouw sloopt heb je te maken met alleen maar natuurlijke producten. Die kun je hergebruiken, maar ook gewoon in de natuur leggen en ze daar laten composteren.
Over die hele lijn is biobased bouwen daarom ook goedkoper. Gezien de hoge energieprijzen en opkomende schaarste aan grondstoffen die je niet her kunt gebruiken, liggen de prijzen van de bouwproducten nu ook al dicht bij elkaar. Eberhard Dijkhuis: “Maar recent was de biomelk goedkoper in de supermarkt van de reguliere melk. En dan nog zie je dat mensen de reguliere melk kopen.”
Het is – zeggen de dame en heren in de podcast – dus vooral ook zaak dat er een gewoonte op gang komt.
Luister hier de podcast.
Kijk hier alle afleveringen van Met Stad en Ziel.
Check ook het artikel van Wim-Heerke Spronk: ‘Je moet boeren niet uitkopen, maak de huidige manier van bouwen niet meer mogelijk’
Eberhard Dijkhuis en zijn Bouwteam van Waarde bereik je via www.dijkhuis.eco.
Jan Willem van de Groep bereik je via www.janwillemvandegroep.com en Building Balance via www.buildingbalance.eu.