Het is de week van de gelijkheid. Wat erg dat we dat we kennelijk nodig hebben

Wat erg eigenlijk, dat we een week van de gelijkheid nodig hebben. "Daarom gaat Geluk Centraal na deze week gewoon verder met dat thema, net als dat we er vorige week al mee bezig waren", aldus initiatiefnemer Wim-Heerke Spronk.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA
Foto: WHS MEDIA

Voor ons is gelijkheid een van de pijlers voor geluk. De samenleving moet zo georganiseerd zijn dat iedereen gelijkwaardig is en/of gelijke kansen krijgt. Juist omdat we niet allemaal gelijk zijn, is het zo belangrijk dat iedereen wél gelijkwaardig is.

Gelijkwaardig?

Elders op deze site gebruiken we het voorbeeld van de staking van twee beroepsgroepen. Die van bankmedewerkers in Ierland en van vuilnismannen in New York. De staking van de bankdirecteuren? De kroegbaas ging het regelen. Die staking van vuilnismannen hakte er veel meer in.

Gelijke kansen?

Iedereen moet de kans krijgen het leven zo in te vullen als hij of zij (en alle andere vormen dan hij of zij) dat wil. Dat betekent een gelijke kans op studeren, op wonen, op gezondheid, op groen, op wat je maar wil. Het is de slogan van de minister-president van Finland. Sanna Martin wil een land waarin ieder kind wil worden wat die wil. Dat is in ons land bepaald niet zo geregeld.

Hoe dan?

Geluk Centraal heeft wel ideeën over het organiseren van gelijkheid. Dat begint bij een maatschappelijk inkomen (voorheen basisinkomen) vanaf je geboorte, zodat iedereen een optimale kans krijgt. We willen veel meer zaken regelen via een maatschappelijke bijdrage (voorheen belastingen) zodat ondermeer onderwijs, openbaar vervoer, ziektekosten volledig gezamenlijk gedragen worden. Het maakt de samenleving eerlijker, wat gelijker, maar meteen ook een stuk eenvoudiger, dus met veel minder overhead. Je vindt onder deze link een reeks verhalen die over een samenleving met gelijke kansen gaan.

Met ons mee doen

Wil je met ons meedoen om de wereld ook na deze week gelijker te maken? Laat het ons dan weten en sluit je eventueel aan bij onze denktank.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *