Wim-Heerke Spronk: Anders denken betekent ook fundamenteel anders doen

Anders denken betekent ook fundamenteel anders doen. Rutte IV staat voor gigantische uitdagingen. Klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, sociaalmaatschappelijke ongelijkheid, een overbelaste zorg en een gigantisch tekort aan betaalbare woningen. Ik hoop oprecht dat het deze club zal lukken om de problematiek niet langer door te schuiven naar toekomstige generaties. Echter ben ik sceptisch omdat het fundament niet op orde is.

Interessant? Deel het artikel

Wim-Heerke Spronk. Foto: Ingmar Timmer
Wim-Heerke Spronk. Foto: Ingmar Timmer

Fundamentele systeemverandering

Om die uitdagingen toekomstbestendig op te kunnen lossen ben ik van mening dat er eerst een fundamentele systeemverandering nodig is. Juist op dit moment wordt zichtbaar dat niet alleen politici en de wetenschap het beleid moeten bepalen, maar mensen. Ik heb hierover concrete ideeën en een sterke visie waarom en hoe een noodzakelijke systeemverandering zal zorgen voor meer levenskwaliteit en evenwicht in onze samenleving.

Burgers doen graag mee

Veel burgers tonen betrokkenheid en hebben een duidelijke mening. Laten we dan ook gebruikmaken van de ervaring, kennis en talenten waarover veel mensen in onze samenleving beschikken. Bijvoorbeeld zouden de ministersposten partij-onafhankelijk en vakinhoudelijk moeten worden ingevuld door mensen met de beste papieren en een aantoonbaar trackrecord op het betreffende dossier. Verder is het noodzakelijk om het stelsel in alle opzichten sterk te vereenvoudigen en voor iedereen begrijpelijk te maken. Een forse hervorming van de zorg, zonder marktwerking en verzuiling, is onvermijdelijk. Denk verder aan gelijke kansen, het recht op goed onderwijs en betaalbare woningen voor iedereen. En het is haalbaar om de sociaaleconomische en maatschappelijke ongelijkheid te verkleinen door bijvoorbeeld de bijstand en toeslagen af te schaffen en te vervangen door een bestaansminimum voor iedereen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om te komen tot de noodzakelijke verandering en oplossingen. De kwaliteit van het leven zal dan voor eenieder verbeteren en ons land zal dan een stuk gezonder, liever en groener kleuren. In mijn ogen zal dit nu echt eerst moeten gebeuren om de vele mooie en duurzame initiatieven te kunnen versnellen en te laten renderen. Kort samengevat laten we ‘geluk’ van mensen centraal zetten, of beter, laten we werken aan één allesomvattende transitie: de transitie van welvaart naar welzijn. Het leven is tenslotte geen generale repetitie.

Doe jij ook mee?

Heb jij ook ideeën over waarom een fundamentele systeemverandering nodig is, voel je de urgentie en ben je van mening vanuit je expertise, professie, ervaring of door je bekendheid en talent iets te kunnen bijdragen of te willen betekenen? Laat het mij weten en ik ga hierover graag met je in gesprek.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *