Welkom 8 miljardste… Als initiatiefnemer van Geluk Centraal wil ik jou graag ook een boodschap meegeven

In 2022 wordt de 8 miljardste wereldburger geboren. Jan Willem de Graaf schreef hem of haar al vast een welkomstbrief en riep anderen op om dat ook te doen. Bij Geluk Centraal zijn we graag de postbode voor die brieven. We nodigen je van harte uit om je aan te sluiten bij deze bijzondere briefwisseling.

Interessant? Deel het artikel

Foto: WHS MEDIA | Wim-Heerke Spronk
Foto: WHS MEDIA | Wim-Heerke Spronk

De kracht van binnenuit – Ik gun jou van harte dat je jezelf goed leert kennen en je voor jezelf antwoord vindt op de vraag: Waar word ik gelukkig van?  Dit zal niet gemakkelijk zijn in de wereld waarin jij geboren wordt met de uitdagingen waar we nu wereldwijd voor staan.

Je wordt eind 2022 geboren en je hebt voor de bepaalde tijd dat je hier op aarde bent net als iedereen recht op een gelukkig leven, recht op bestaanszekerheid en gelijke kansen. Daarnaast wil ik je meegeven dat je naast deze rechten, ook plichten hebt. Jij hebt de aarde namelijk tijdelijk te leen en zult zuinig met onze planeet om moeten gaan om haar uiteindelijk weer netjes over te dragen aan de volgende generaties.

Waar je wordt geboren op deze aarde heb je niet zelf in de hand. Zo zijn er veel gebeurtenissen in je leven die je overkomen, waar je geen invloed op hebt. Waar je echter wel invloed op hebt, is de manier waarop je leeft en met het leven -en alles wat leeft- omgaat. Door mijn eigen levenservaringen, ik ben nu 50, kan ik je een aantal waarden die ik belangrijk vind meegeven. Deze waarden geven je houvast en geven je mogelijk antwoord op die grote levensvragen die veel mensen zichzelf stellen gedurende hun leven: Waarom ben ik hier op aarde? Wat is de zin van mijn bestaan?

Zin en geluk zijn volgens mij niet los te zien van het concrete alledaagse. Het concrete alledaagse wordt door iedereen verschillend beleefd. Het is volgens mij goed om daar bedacht op te zijn. Probeer jezelf altijd de vraag te stellen: Hoe zie ik dit? En: Zie jij dat ook zo? Luister goed naar je omgeving en anderen en accepteer dat verschillende meningen naast elkaar bestaan. Zo kan jij de wereld een stuk liever, gezonder en groener kleuren.

Zet geluk centraal

Door jouw ervaringen in je leven zul je groeien, jezelf vormen en geestelijk rijpen. Het is belangrijk om jezelf de vraag te blijven stellen: Wie ben ik? Deze vraag gaat niet meer alleen over wat je in het leven wilt bereiken, maar meer over vragen als: Wat verwacht ik van het leven en wat mag mijn directe omgeving van mij verwachten? Wat wil ik in het leven voor mijn omgeving en de wereld betekenen? Wie ben ik eigenlijk echt? Jouw wereld zal de komende jaren enorm veranderen. Als je ouder wordt en terugkijkt, zal je beseffen dat je eigen toekomst steeds korter wordt. Dat hoort er nu eenmaal bij, jouw leven op aarde is eindig. Maar het leven op aarde hopelijk niet.

Misschien is het voor jou noodzakelijk om je geluk te zoeken op een andere plek dan waar je geboren wordt. Door klimaatverandering, oorlog, voedseltekort of armoede zijn mensen nu al volop op de vlucht. Geluk zit gelukkig in jezelf, door te genieten van kleine en grote dingen die lukken. Ik denk dat daarom het woord ook zo is ontstaan: het is gelukt! Jij bent goed zoals je bent, iedereen mag er zijn zoals ze zijn. Vind het geluk in jezelf, haal je kracht van binnenuit. Het leven kent dingen waar je bewust voor heb gekozen en zaken die zich ongevraagd aandienen. Zorg er in ieder geval voor dat je jezelf zal vinden. Het heeft geen zin om te vechten tegen de omstandigheden, accepteer een situatie zoals die is. Een mooie metafoor is om je te gedragen als het water in een stromende bergbeek te gedragen en te accepteren dat er keien in die beek liggen. Deze tegenslagen, of liever gezegd uitdagingen, liggen er nu eenmaal. Als je probeert er zo goed mogelijk om heen te gaan en waar je kan of wilt de situatie te veranderen. Je zult merken dat het je kracht, energie en houvast geeft en dat jouw innerlijke gevoel je zal helpen om je vragen over zingeving te beantwoorden.

Het streven naar geluk wordt vaak bestempeld als egocentrisch gedrag, maar dat zie ik echt anders. Het is ieders recht om gelukkig te zijn, maar het is wel zo prettig als jouw geluk niet ten koste gaat van het geluk van een ander. Je bent immers niet alleen op deze aarde. Wees lief voor elkaar, spreek je waardering uit, accepteer de ander zoals hij is en zet je in voor gelijke kansen voor iedereen. Ik weet zeker dat het je gelukkig zal maken als je iemand anders gelukkig maakt.

Ik wens je dat jouw geluk niet zal afhangen van je populariteit op social media, dat tegenwoordig wordt afgemeten aan het aantal volgers, views, ‘vrienden’ en likes die je kunt verzamelen. Echte vrienden kun je aanraken en staan letterlijk en figuurlijk achter en naast je. Jouw leven speelt zich af in de echte wereld, niet in de virtuele wereld die geschetst wordt op het internet. Uiteraard is technologie een prachtig hulpmiddel om informatie van wereldwijd te ontvangen en te zenden en om in contact te komen met mensen over de hele wereld, maar een smiley zal een echte glimlach toch nooit kunnen vervangen.

Tijd krijg je niet, tijd maak je!

Wat ook helpt is om anders naar het begrip tijd te kijken. Onze huidige samenleving wil tijd en veel andere zaken veel te veel vanuit ratio beheersen, waardoor er bij veel mensen het gevoel naar de achtergrond is gedrukt. Het begrip tijd gebruiken we dus verkeerd waardoor we vaak het gevoel krijgen haast te hebben. Hierdoor gaan we aan het moment voorbij en vergeten te genieten, dat is jammer. Dat maakt mensen niet ontspannen. Als je anders met tijd omgaat, word je bewust dat haast helemaal geen extra tijd oplevert. Maak tijd voor zaken waar onze generatie geen tijd voor denkt te hebben. Conclusie: tijd krijg je dus niet, tijd maak je! Ook hierdoor zul jij gaan ervaren hoe het is om te leven in het hier en nu.

Omarm de kansen

Ik ben er van overtuigd dat gebeurtenissen die, als een kei in de bergbeek, op jouw pad zullen komen een bedoeling hebben. Ik besef dat onze generatie veel te veel buiten zichzelf zoekt, waardoor we met z’n allen te vaak in de vechtstand staan. Het is beter om te leren van het leven in plaats te vechten tegen de omstandigheden. Willen we veranderen en groeien dan zullen we open moeten staan voor wat andere mensen zeggen en zullen we onszelf regelmatig een spiegel moeten durven voorhouden. Je hebt helaas naast fijne en leuke ook nare ervaringen en gebeurtenissen nodig om te kunnen groeien. Blijkbaar gebeuren dingen vaak op het juiste moment, op het moment dat je daar ook klaar voor bent. Ook ik begin in te zien dat de buitenwereld een spiegel van mijn binnenwereld is. Dit inzicht geeft mij daardoor kansen om mezelf op een dieper niveau te ontwikkelen, mezelf steeds opnieuw uit te vinden, de antwoorden op mijn vragen over zingeving van het leven te gaan vinden. Het is fijn als we als samenleving op de eerste plaats onszelf maar ook de omstandigheden en elkaar gaan accepteren. Het verleden kunnen we niet meer veranderen. Het heeft mensen gemaakt tot wie ze zijn. Boosheid en frustratie blokkeren verandering en maken je ongelukkig. Alle kansen liggen in het heden. Laten we nu proberen om deze emoties te laten liggen bij het moment waarop ze zijn ontstaan, alleen zo komen we los van het verleden.

Jij en jouw generatie hebben nu de kans om de wereld te (her)ontdekken. Door je directe omgeving te veranderen en bewust te zijn van de kansen in jouw leven, zul je zien dat jullie grotere uitdagingen kunnen oplossen. Zie het maar zo: als je een verwelkte plant weer water geeft, bloeit deze vanzelf weer prachtig op. Je zal hierdoor veel intenser genieten van al het moois dat het leven en moeder aarde je te bieden heeft. Je ziet beter, kleuren zijn intenser, je ruikt beter. Kortom, richt je energie op de liefde van het leven in het hier en nu. Dit zal je uitstralen en daardoor merkbaar ook het leven van anderen en je directe omgeving in positieve zin veranderen.

Leef je leven vanuit vertrouwen en draag actief bij aan een betere directe leefomgeving en acteer zo min mogelijk vanuit je ratio. Deze laatste is zonder gevoel een slechte raadgever. En als je iedereen laat zien wie je bent, oprecht en puur, en je stimuleert jezelf om altijd op zoek te blijven gaan naar je binnenste ik, dan zul je ervaren dat je de wereld iets te bieden hebt. Je draagt alle ingrediënten die je nodig heb om jezelf te vinden al bij je.

Het leven is geen generale repetitie

De allesomvattende transitie van welvaart naar welzijn is ingezet. Steeds meer mensen in onze samenleving zien in dat ze de vecht- en overlevingsstand beter los kunnen laten. Het vertrouwen in een eerlijke overheid zal hersteld moeten worden. Duidelijkheid en ervoor zorgen dat regelgeving begrijpelijk is, zal jou en mij veiligheid bieden. Hopelijk ga jij ook positief bijdragen aan een wereld waarin mensen elkaar weer zien, technologie en systemen niet overheersen en macht niet regeert. Je leeft je leven slechts één keer, er is geen tweede kans.

Ik wil dan ook niets liever en weet dat ik jou kan vertrouwen en dat je deze gedachte zal doorgeven. Het zal tijd kosten, maar het gaat ons samen lukken om de wereld gelukkiger, eerlijker, gezonder en groener te kleuren!

 Wim-Heerke

Heb jij ook een boodschap voor de 8 miljardste wereldburger? Stuur dan een brief (samen met een goede foto van jezelf) naar mijnbriefaan@de8miljardste.nl. Lees alle ingezonden brieven op de8miljardste.nl.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *