Wouter van Noort: Kijken en luisteren we eigenlijk wel op de juiste manier naar de rest van de levende wereld?

Wouter van Noort: "Ik heb het afgelopen halfjaar met mijn gezin per camper door Europa gereisd. Dat was behalve fantastisch ook nogal confronterend: er was het afgelopen jaar geen ontsnappen aan het feit dat de natuur ongekende veranderingen doormaakt. We zijn door gortdroge rivierbeddingen gereden, zagen bossen in juli al in de herfststand schieten vanwege het gebrek aan water, moesten twee keer evacueren vanwege bosbranden."

Interessant? Deel het artikel

Foto: Wouter van Noort
Foto: Wouter van Noort

Gedurende de hele zomer zijn we in de Alpen gebleven omdat dat de enige plek was waar de temperatuur uit te houden was, maar ook in de bergen word je met je neus op de feiten gedrukt. Een aantal van de mooie gletsjers die ik met mijn zoontjes van 2 en 0 op mijn arm bekeek, zullen er mogelijk al niet meer zijn als zij later met hún kinderen naar hetzelfde gebied gaan. Het wegsmelten van landgletsjers zoals die in de Alpen gaat veel sneller dan eerder gedacht blijkt uit recente studies. Gletsjers zijn het cruciale beginpunt van allerlei waterstromen en rivieren.

Dat heeft allerlei voorspelbare en onvoorspelbare gevolgen voor ecologische en maatschappelijke systemen, en dus ook voor onszelf. Mijn reis heeft me ervan overtuigd dat er de komende tijd één thema centraal moet staan in mijn journalistieke werk: onze relatie met de natuur.

Hoe moeten we onszelf verhouden tot een razendsnel veranderende natuur om ons heen? Kijken en luisteren we eigenlijk wel op de juiste manier naar de rest van de levende wereld? Biedt een andere verhouding tot de natuur misschien oplossingen voor de huidige problemen? Wat kunnen we leren van ecosystemen voor ons eigen leven? Erg mooi, die kunstmatige intelligentie, maar vergeten we intussen niet om te letten op de natuurlijke intelligentie om ons heen? En als die relatie anders moet, hóé dan?

Grote vragen met nog geen vastomlijnde antwoorden, maar die hoop ik samen met jullie wel te vinden, in artikelen in de krant en ook in de nieuwsbrief NRC Future Affairs. We zitten volgens natuurkundige Fritjof Capra bovenal in een ‘crisis van perceptie’ en daar kan ik me wel in vinden. Een andere relatie tot de natuur begint bij het anders leren waarnemen van die natuur – bijvoorbeeld door een besneeuwde berg niet alleen maar te zien als recreatieplek maar als cruciaal puzzelstukje in een continentaal ecosysteem.

Een mooie denkrichting is volgens mij: meer inlevingsvermogen in hoe de rest van het leven op aarde de wereld beleeft, dat zou zomaar eens grote veranderingen in gang kunnen zetten. Maar hoe bedrijf je daar goede journalistiek over?

 

Wouter van Noort is journalist bij NRC Media en schrijft over natuur, klimaat en maatschappij en publiceerde deze column ook eerder in de nieuwsbrief van NRC Future Affairs.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden.
Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat we je geregeld op de hoogte kunnen houden. Wat zouden we het leuk vinden als je ons ook een mail stuurt met waar jij gelukkig van wordt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *